Bloomberg se kvalificirao za sljedeću debatu demokrata

Bloomberg u utrku ulazi kasnije od drugih demokrata (EPA)

Bivši gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg u utorak se kvalificirao za ovosedmičnu predsjedničku debatu demokrata u Nevadi, na kojoj će se prvi put suprotstaviti demokratskim rivalima za kandidaturu na predsjedničkim izborima krajem godine.

Debata u srijedu bit će deveta od početka borbe demokratskih kandidata za predsjedničke izbore 3. novembra, na kojima će se suprotstaviti aktuelnom predsjedniku, republikancu Donaldu Trumpu.

Bloomberg u utrku ulazi kasnije od drugih demokrata, a popularnost u anketama raste mu sa stotinama miliona dolara koje ulaže u kampanju, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Procjenjuje se da je 78-godišnji Bloomberg “težak” približno 60 milijardi dolara.

Na izborima za gradonačelnika 2001. i 2005, kao dugogodišnji demokrat, prešao je u redove republikanaca da bi potom postao nezavisan te se na kraju ponovo vratio demokratima.

Još pet kandidata na debati

Velike su šanse da će ga na debati u srijedu rivali napadati zbog navodnih diskriminatornih policijskih mjera tokom njegove vladavine New Yorkom, kao i seksističkih praksi unutar njegove firme.

“U vezi s Bloombergom ima mnogo toga raspraviti”, rekao je u nedjelju bivši potpredsjednik i demokratski kandidat Joe Biden.

Bloomberg je u posljednjoj anketi, objavljenoj u utorak, zabilježio 19 posto podrške i takvim rezultatom zadovoljio je uvjete demokrata za učešće u debati jer je dobio dvocifrenu podršku u četiri nacionalne ankete koje priznaju, saopćila je njegova kampanja.

Ne učestvuje na predizborima u prve četiri savezne države – već održanim u Iowi i New Hampshireu, te Nevadi i Južnoj Karolini – nadajući se da će delegate početi dobijati na “superutorak” 3. marta, kada na birališta izlazi 14 saveznih država, među njima i Texas i Kalifornija.

Najmanje pet drugih kandidata kvalificiralo se za debatu u srijedu uoči izbora u Nevadi 22. februara – Joe Biden, senatori Bernie Sanders, Elizabeth Warren i Amy Klobuchar te bivši gradonačelnik South Benda u Indiani Pete Buttigieg.

Izvor: Agencije