Bloomberg donirao Univerzitetu John Hopkins 1,8 milijardi dolara

Bloomberg očekuje da će donacija omogućiti univerzitetu da ponudi velikodušnije stipendije i smanji teret duga diplomcima (Arhiva)

Bivši gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg poklonio je Univerzitetu John Hopkins 1,8 milijardi američkih dolara za jačanje finansijske pomoći studentima koji dolaze iz porodica slabijeg materijalnog stanja.

Univerzitet u Baltimoreu je saopćio da je ovo najveća donacija nekoj obrazovnoj instituciji u Sjedinjenim Američkim Državama i da će zahvaljujući tome od jeseni ukinuti studentske kredite i ponuditi stipendije koje ne se ne moraju vratiti.

Kvalitet rada, a ne dubina džepa

Bloomberg, bivši student tog univerziteta, rekao je da očekuje da će ova donacija omogućiti univerzitetu da ponudi velikodušnije stipendije i smanji teret duga diplomcima.

“Amerika se pokazuje u najboljem izdanju kada nagrađujemo ljude na osnovu kvaliteta njihovog rada, a ne dubine džepa. Onemogućavanje studentima da pohađaju koledž na osnovu njihove mogućnosti da plate školovanje ugrožava jednake mogućnosti”, poručio je Bloomberg.

Bloomberg (76) je jedan od najbogatijih ljudi na svijetu.

Završio je “Hopkins” 1964. godine, gradonačelnik New Yorka je bio od 2002. do 2013. godine, a američki mediji pišu da bi mogao i da se kandidira za predsjednika 2020. godine.

Izvor: Agencije