Blokirano objavljivanje izvještaja o embargu na oružje Libiji

U izvještaju je navedeno i da je embargo 'potpuno neefikasan' (Reuters)

Rusija i Kina blokirale su zvanično objavljivanje izvještaja stručnjaka Ujedinjenih nacija u kojem se zaraćene strane u Libiji i njihovi saveznici u inozemstvu, uključujući i Rusiju, optužuju za kršenje embarga UN-a na isporuke naoružanja Libiji, tvrde diplomatski izvori u UN-u.

Zamjenik ambasadora Njemačke u UN-u Günter Sautter izjavio je da je to pitanje iznio pred Vijećem sigurnosti UN-a, pošto su dvije zemlje blokirale objavljivanje izvještaja odbora koji prati sprovođenje embarga, a kojim predsjedava Njemačka.

“Mnoge delegacije zatražile su objavljivanje privremenog izvještaja ekspertskog panela, što bi stvorilo prijeko potrebnu transparentnost i doprinijelo tome da budu imenovani i osramoćeni oni koji nastavljaju da očigledno krše embargo na isporuke oružja, uprkos postignutim sporazumima”, rekao je Sautter za AP prije konsultacija u Vijeću sigurnosti UN-a.

Neefikasnost embarga

Zahtijevajući anonimnost zbog toga što su jučerašnje konsultacije održane iza zatvorenih vrata, diplomatski izvori su rekli da su Rusija i Kina ponovo blokirale objavljivanje izvještaja.

Među prekršiocima embarga je i 11 kompanija, uključujući Grupu Wagner, privatnu firmu iz Rusije za poslove osiguranja koja je, prema tvrdnjama stručnjaka UN-a, Haftaru u maju osigurala između 800 i 1.200 plaćenika.

Izvor: Agencije