Blokirana imovina Neymara vrijedna 50 miliona dolara

Neymar, članovi njegove porodice i njihove kompanije dužni su navodno 16 miliona dolara neplaćenih poreza (AP)

Brazilske vlasti zamrznule su imovinu nogometne zvijezde Neymara da Silve Santosa Juniora, vrijednu gotovo 50 miliona dolara, zbog navodnog izbjegavanja plaćanja poreza, javljaju lokalni mediji.

Lična jahta, mlazni avion, bankovni računi i nekretnine Barceloninog napadača u šest brazilskih gradova su blokirani na osnovu optužbi da su Neymar, članovi njegove porodice i njihove kompanije dužni 16 miliona dolara navodnih neplaćenih poreza od 2011. do 2013. godine.

Vlasti su naredile zamrzavanje imovine tri puta veće vrijednosti od navodnog duga, u skladu s brazilskim zakonima u slučajevima namjernog izbjegavanja plaćanja.

Federalni sud u Sao Paulu je prošle sedmice odbio Neymarovu žalbu i izdao naloge za blokadu imovine.

Transfer iz Santosa u Barcelonu

Nogometaš negira da je uradio bilo šta mimo zakona.

Iagaro Jung Martins, inspektor u brazilskoj Federalnoj poreskoj agenciji, za AP je izjavio kako Neymar vjerovatno neće ići u zatvor ukoliko plati iznos koji je dužan.

“On se još može žaliti, ali to je naredni korak. Ništa se nije promijenilo od prošle godine – ukoliko plati što duguje, slučaj je završen. Naši zakoni nisu prestrogi”, ističe Martins.

Blokada imovine je posljednji u nizu kontroverznih dešavanja vezanih za 23-godišnjaka koji igra za špansku Barcelonu.

Neymar i njegov otac su 2. februara bili ispitivani tri sata u sudu u španskoj prijestonici Madridu, a tema ispitivanja bio je transfer ovog nogometaša iz brazilskog Santosa u Barcelonu.

Slučaj je pokrenula kompanija Grupo Sonda, koja je na početku napadačeve karijere u njega investirala određena sredstva i sada navodi kako ima pravo na 40 posto od ukupnog iznosa transfera.

Barcelona i dalje tvrdi da je transfer koštao klub 74 miliona dolara, Santos je zvanično dobio isplatu od 18,5 miliona dolara, dok je preostalih 55,5 miliona dolara pripalo kompaniji čiji je vlasnik Neymarov otac.

I Messi pred sudom

No, istrage u Španiji su naknadno otkrile kako je Barca potrošila gotovo 90 miliona dolara da dovede Neymara u svoje redove.

Bivši i aktuelni predsjednici katalonskog kluba i predstavnici Santosa su također bili na ispitivanju zbog ovog slučaja.

U maju prošle godine Santos je predao tužbu Svjetskoj nogometnoj asocijaciji, kojom traži kompenzaciju za kršenje ugovora.

Sve strane negiraju da su uradile bilo šta pogrešno.

Neymarov saigrač iz Barcelone, argentinski as Lionel Messi, i njegov otac će, također zbog optužbi za poreske prevare, morati doći na sud u Barceloni 31. maja.

Izvor: Agencije