Blokiran zakon kojim je dozvoljena špijunaža

U Sjedinjenim Američkim Državama na dva mjeseca je blokiran Zakon o produženju programa koji dopušta obavještajnim agencijama da prikupljaju podatke građana, a koji je na snazi do 1. juna.

Sada je poznato da američka Vlada prikuplja podatke građana sa mobitela i sa interneta. U suštini, dostupni su im praktično svi oblici elektronske komunikacije u SAD-u i inostranstvu.

Obavještajne agencije kažu da to mogu raditi jer je Kongres, nakon napada 11. septembra, usvojio tzv. patriotski zakon.

Ali dijelovi tog zakona uskoro prestaju biti važeći, uključujući odredbu koja im, kako kažu, dozvoljava da zadržavaju osnovne informacije o svakom telefonu u SAD-u – koga građani zovu, kada i koliko dugo razgovaraju.

Zagovornici programa tvrde da je neophodan.

„Programi su temeljito ispitani, pregledale su ih i druge obavještajne komisije Kongresa i Senata. Nisu pronašli ništa loše.

‘Nezakonit program’

Utvrdili su da je sve zakonito i efikasno, a to je mnogo važnije od ostalog”, kaže Jim Hanson iz Centra za sigurnosnu politiku.

Međutim, jedan federalni sudija upravo je program proglasio nezakonitim. Uz to, u nedavnom izvještaju Ministarstva pravosuđa navedeno je da nije donio rezultate – zaključak do kojeg je došao i nezavisni odbor koji ga je ispitao.

„Zaključili su da taj program nikad nije znatno doprinio bilo kojoj istrazi o terorizmu. Nijedan osumnjičeni nije identifikovan zahvaljujući njemu, niti je spriječen neki teroristički čin”, kaže Neema Singh Guliani iz Američke unije za građanske slobode.

Ali Kongres planira zadržati veći dio programa, uz manje izmjene. Telekomunikacijske kompanije će zadržavati podatke, a ne Vlada. A ako ih agenti budu željeli pretražiti, morat će dobiti nalog od tajnog suda. Također, morat će navesti šta tačno traže.

Pojedine grupe za građanska prava kažu da to nije dovoljno.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera