Blokiran rad svih poslovnica banke Bobar

Banka nije poslovala u skladu sa zakonom (Al Jazeera)

U bijeljinskoj Bobar banci uvedena je privremena uprava i do daljnjeg je blokiran rad svih poslovnica.

Agencija za bankarstvo postavila je Savu Ševaljevića za privremenog upravnika, jer banka nije poslovala u skladu sa zakonom.

Banka je trenutno ispod cenzusa neophodnog za poslovanje, a Ševaljević je preuzeo dužnost i čeka izvještaj Interventnog tima Agencije, koji popisuje svu imovinu banke.

Prodaja, pripajanje ili oduzimanje dozvole

Izvještaj bi trebao biti završen do ponedjeljka, kada bi banka mogla da nastavi sa radom.

Privremeni upravnik mora u roku od 60 dana dostaviti izvještaj Agenciji o finansijskom stanju i predlaže tri mjere: prodaju, pripajanje ili oduzimanje dozvole za rad. 

Ševaljević je kazao da depozite do 25.000 eura, odnosno 50.000 konvertibilnih maraka, osigurava državna Agencija za osiguranje depozita.  

“Ovi do 50.000 mogu biti spokojni. Svi, bez obzira da li su pravna ili fizička lica. I oni će dobiti ta sredstva. Preko 50.000 ko ima depozitna sredstva biće isplaćena u procentualnom odnosu. Ako je neko imao milion, a drugi imao hiljadu maraka, onda onaj, ako je 10%, dobiće 100.000, a ovaj 100 maraka”, kazao je privremeni upravnik Bobar banke Savo Ševaljević.

Predsjednik Narodne demokratske partije Dragan Čavić izjavio je da nadležni organi moraju ispitati sve okolnosti pod kojima je Bobar banka došla do situacije u kojoj se trenutno nalazi.
 
Čavić je rekao da je u više navrata upozoravao na, kako je naveo, niz nelegalnih radnji koje su dovele do toga da se u banku uvede pinudna uprava.  
 

Izvor: Al Jazeera