Blokade u Banjaluci i Mostaru zbog cijena goriva

Kružni tok u Banjaluci, koji vodi prema Kneževu i Jajcu, blokirali su putnički automobili i kamioni (Anadolija)

Vozači u Mostaru i Banjaluci danas su od 17 do 18 sati blokirali saobraćaj na više važnih raskrsnica u znak protesta zbog visokih cijena nafte i naftnih derivata.

Iako je jučer saobraćaj bio blokiran i u Sarajevu, Zenici, Tuzli, Prijedoru, Visokom te na magistralnom putu M-17, danas su samo Mostarci i Banjalučani odlučili nastaviti akciju “Stop poskupljenju goriva”.

Kružni tok u Banjaluci, koji vodi prema Kneževu i Jajcu, blokirali su putnički automobili kao i kamioni. Mnogi vozači danas su podigli haube svojih vozila i postavili trokute upozorenja, dok jedan od njih iskoristio priliku i da zamjeni neispravnu gumu, piše Anadolija.

“Nažalost, niko nam se nije obratio po pitanju bilo kakvog razgovora. Idemo drugi dan i svaki naredni dok se neko ne sjeti da treba razgovarati s nama. Prihvatljiva cijena koju prevoznici i građani BiH mogu plaćati je 1,50 do 1,70 KM, odnosno manje za 30 do 40 posto”, rekao je Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika Republike Srpske.

Najavio je da će blokade saobraćaja biti organizovane svaki dan do kraja nedjelje.

“Vidjećemo šta ćemo dalje. Idemo do kraja, nadamo se da će se neko urazumiti da treba da sjednemo za sto, a ne ovako na ulici da rješavamo probleme. Mi smo voljni i želimo da probleme rješavamo za stolom, ali pošto ne žele moramo ovako, nažalost”, kazao je Grbić i dodao da pošto je radni dan a blokade su organizovane u mnogim gradovima BH očekuju mnogo veće gužve nego jučer.

Ne žele da otkrivaju planove za sljedeću sedmicu, ali najvjerovatnije će blokirati saobraćaj od 19:00 do 20:00.

‘Sve je previše za platu od 300 KM’

Jedan od vozača koji je danas u 17 sati zaustavio svoj automobil, Goran Božić rekao je da mu je auto stalo, odnosno prokuhalo u gužvi pa se morao zaustaviti.

“Što se tiče ostalih ljudi, ko je došao zbog protesta, podržavam ovo jer stvarno je preskupo gorivo. Na osnovu drugih zemalja u okruženju, Hrvatske gdje je gorivo skuplje 10 do 15 feninga, a njihov standard i naš, njemački, austrijski da ne poredim, njihove plate i naše. Stvarno je prešlo svaku mjeru”, rekao je Božić.

Vladimir Koljančić, rekao je da je jedini cilj da pojeftini gorivo i da od toga neće odustati te da niko nikuda neće ići dok se cilj ne ostvari.

“Najbolje bi bilo da košta 1,5 KM sve preko je previše za platu od 300 KM”, rekao je Koljančić.

Na društvenim mrežama pokrenuta je akcija “Stop poskupljenju goriva” u kojoj se vozači pozivaju da svaki dan na sat vremena zaustave svoje automobile. Facebook grupa “Stop poskupljenju goriva” ima više od 12,5 hiljada članova iz svih dijelova BiH, prenose bh. mediji.

Iz MUP-a KS danas su se oglasili saopćenjem da će svi vozači koji budu učestvovali u blokadi saobraćaja biti evidentirani i kažnjeni.

Izvor: Agencije