Oglasi

Blizu 34 miliona ljudi u EU smatraju se migrantima

Od tog broja 14,3 miliona su građani Evropske unije koji koriste mogućnost slobodnog kretanja, manje od 20 miliona je došlo iz nečlanica.
MigracijeMnogi u pojedine članice EU-a doseljavaju privučeni višim životnim standardomReuters - Ilustracija

Oko 34 milijuna osoba, od 500 milijuna koliko ih živi u Europskoj uniji, odnosno manje od sedam posto, smatraju se migrantima.

Od tog broja, njih 14,3 milijuna su građani EU-a koji su iskoristili mogućnost slobodnog kretanja u okviru Unije, dok je manje od 20 milijuna došlo u EU iz zemalja koje nisu članice, prenosi Tanjug agenciju AFP.

Neke manje zemlje članice Unije, predvođene najmanjom - Luksemburgom, "otvorile su svoja vrata" razmjerno svojoj demografskoj veličini.

Mali broj stranih radnika

Kako je pokazalo istraživanje Eurostata, više od 45 posto stanovništva u toj zemlji su stranci, koji su se tu doselili privučeni visokim životnim standardom.

Za njom slijede Cipar sa 19,5 posto stranaca, Latvija sa 15,2 posto, Estonija 14,9 posto, Austrija sa 12,5 posto, Irska sa 11,8 posto i Belgija sa 11,3 posto stranaca.

U zemljama istočne Europe manje od jedan posto stranaca živi u Poljskoj, Rumunjskoj, Hrvatskoj i Litvi, a zanimljivo je i da najviše Poljaka živi u drugim zemljama EU-a.

Broj stranih radnika koji kratkoročno rade u zemljama EU-a iznenađujuće je mali, unatoč povećanju od 60 posto od 2010. do 2015. godine.

Najviše takvih radnika ima u Njemačkoj - više od 418.000, a slijede Velika Britanija sa 177.000 i Belgija sa 156.000 radnika.

Više od polovice izbjeglica iz Sirije

Veliki priljev migranata u EU zabilježen je u 2015. i 2016. godini, a većina njih je stigla iz Sirije i s Bliskog Istoka.

Prema podacima Međunarodne organizacije za migracije, više od milijun izbjeglica je došlo u Europu, od čega blizu 850.000 preko Grčke i Egejskog mora.

Od tog broja, više od polovice su izbjeglice iz Sirije, a većina ostalih iz Afganistana.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.