Bliži se istorijska sedmica za Vatikan

U nedjelju se očekuju gužve u Vatikanu, kao i u srijedu, kada će se papa oprostiti od katoličkih vjernika.

Papa, Benedikt XVI, Vatikan, Katoličanstvo, Kardinali
U četvrtak ujutru papa će se sresti sa svojim kardinalima, a potom će poslijepodne helikopterom odletjeti u Papsku ljetnju rezidenciju [EPA]

Približava se istorijska sedmica za Vatikan koju će obilježiti ostavka pape Benedikta XVI, prenio je AFP.

Završnom nedjeljnom molitvom pape Benedikta XVI na Trgu Svetog Petra biće označen početak sedmice u Vatikanu koja će biti istorijska sa prvom svojevoljnom ostavkom Pape nakon više od 700 godina.

Više desetina hiljada hodočasnika okupilo se u Rimu, nakon papine izjave da daje ostavku, jer više nema snage tijela i duha da upravlja Katoličkom crkvom u modernim vremenima.

U nedjelju se očekuju gužve u Vatikanu, kao i u srijedu, kada će se vođa 1,2 milijarde katolika u svijetu oprostiti od njih na vatikanskom trgu iz 17.vijeka.

Zatvaranje naloga

U četvrtak ujutru papa će se sresti sa svojim kardinalima, a potom će poslijepodne helikopterom odletjeti u Papsku ljetnju rezidenciju.

Istog dana, u 19 sati, Benedikt će postati dugi papa u 2.000-godišnjoj istoriji Crkve koji je svojevoljno napustio tu funkciju.

Prvi je bio papa Celestine V.

Više desetina hiljada hodočasnika okupilo se u Rimu, nakon papine izjave da daje ostavku, jer više nema snage tijela i duha da upravlja Katoličkom crkvom u modernim vremenima.

Papa će, pored toga, 28. februara zatvoriti svoj nalog (profil) na društvenoj web mreži Twitter.

Izvor: Agencije

Teme: 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.