Blatter želi ostati na čelu FIFA-e do izbora

Istraga protiv Blattera zbog lošeg poslovanja i neprimjerenog trošenja novca (AP)

Predsjednik Međunarodnog nogometnog saveza (FIFA) Sepp Blatter, namjerava ostati na svojoj dužnosti sve dok se ne izabere njegov nasljednik u februaru sljedeće godine iako se nalazi pod istragom švicarskih vlasti, objavili su njegovi advokati.

Richard Cullen advokat Seppa Blattera (79) izjavio je danas kako se njegov klijent obratio svom osoblju, rekavši kako “nije uradio ništa nelegalno ili nepravilno”, prenosi Anadolija.

Blatter se danas vratio u sjedište FIFA-e na čijem je čelu, tri dana nakon što su ga švicarski istražitelji saslušali u slučaju korupcijske afere u kojem se našlo vrhovno fudbalsko tijelo.

Cullen je kazao kako je predsjednik FIFA-e obavijestio osoblje da sarađuje s vlastima, ponovio da nije učinio ništa nezakonito te izjavio da će ostati na mjestu predsjednika.

Neprimjerno trošenje novca

Švicarsko državno tužilaštvo u petak je objavilo kako je otvorilo istragu protiv Blattera zbog lošeg poslovanja i neprimjerenog trošenja novca.

Iz Blatterova ureda iznesena je i velika količina materijala koji bi mogao poslužiti kao dokaz.

Sumnjiva je i isplata dva miliona švicarskih franaka aktualnom predsjedniku Evropskog nogometnog saveza (UEFA) i glavnom kandidatu za Blatterova nasljednika na čelu FIFA-e Michelu Platiniju 2011. godine.

Sam Platini je izjavio kako je spreman odgovarati pred Etičkom komisijom FIFA-e kako bi razjasnio svoju ulogu u isplati.

Podsjećamo, FIFA-u je potresao skandal u maju ove godine kada je Ministarstvo pravde Sjedinjenih Američkih Država optužilo 14 zvaničnika te organizacije zbog korupcije i reketiranja.

Istraga još uvijek traje, a obuhvata i ispitivanje glasanja za domaćinstva svjetskog prvenstva u fudbalu koje su dobili Katar i Rusija.

Blatter, dugogodišnji čelnik FIFA-e, dao je ostavku četiri dana nakon što je obnovio svoj mandat.

Izvor: Agencije