Blatter odbija da odmah napusti FIFA-u

Predsjednik Međunarodnog nogometnog saveza (FIFA) Sepp Blatter odbio je pozive glavnih sponzora svjetske kuće nogometa da odmah odstupi s dužnosti zbog istrage koju je protiv njega pokrenulo švicarskog tužilaštvo.

Coca-Cola Co, McDonald's, Visa i Budweiser zatražili su odlazak Blattera.

No, Švicarac, koji se nalazi na čelu FIFA-e od 1998. godine, preko svog američkog advokata je poručio kako se nema namjeru povući prije februara sljedeće godine kada će se održati novi izbori za predsjednika FIFA-e.

Švicarske vlasti prošle sedmice otvorile su kriminalnu istragu protiv Blattera zbog sumnji u korupciju, prenosi Hina.

“Svakim danom imidž i reputacija FIFA-e su sve okaljaniji. FIFA-i su potrebne hitne i duboke reforme, a to je moguće postići samo uz istinski nezavisan pristup”, objavila je Coca Cola.

Reputacija i povjerenje

“Događaji posljednjih sedmica nastavili su narušavati reputaciju FIFA-e, kao i povjerenje javnosti u njezino vodstvo”, stoji u saopćenju McDonald'sa.

Blatterov advokat Richard Cullen je u saopćenju za javnost naveo kako njegov klijent smatra kako napuštanje predsjedničke dužnosti u ovom trenutku ne bi bilo u najboljem interesu FIFA-e i ne bi ubrzalo potrebne reforme.

Afera u samom vrhu FIFA-e buknula je krajem maja kada je uoči kongresa u Cirihu uhapšeno njenih sedam visokih dužnosnika, a iako je Blatter dobio novi četverogodišnji mandat na mjestu predsjednika, samo nekoliko dana potom je objavio kako podnosi ostavku, te je određeno kako će se novi izbori za predsjednika održati uskoro.

Izvor: Agencije