Blair: Izlazak iz EU-a bio bi veliki problem

Blair traži od svoje Laburističke partije da se priključi borbi za zaustavljanje Brexita (Reuters)

Odlazak iz Evropske unije (EU) bio bi “ogroman problem” za Veliku Britaniju, upozorio je bivši britanski premijer Tony Blair.

On tvrdi da bi odluka o napuštanju EU-a smanjila utjecaj Velike Britanije u svijetu, a da bi referendumu prethodio period neizvjesnosti.

Aktuleni premijer David Cameron obećao je u govoru prošlog mjeseca da će, ukoliko njegova Konzervativna stranka pobijedi na narednim izborima, do kraja 2017. godine biti raspisan referendum na kome će se građani moći izjasniti da li žele ostati ili izaći iz EU-a.

On smatra da se odnos Velike Britanije i EU-a treba promijeniti.

Mnogi konzervativci su zabrinuti zbog mogućeg efekta jače finansijske i političke integracije članica eurozone.

Neizvjesna situacija

“Mi smo u neizvjesnoj situaciji. Ljudi [u Evropi] me pitaju da li će Velika Britanja izaći, a ja ne mogu odgovoriti na to pitanje”, rekao je Blair.

“Ukoliko Velika Britanija na kraju bude htjela izaći iz EU-a, to će biti ogroman problem za našu zemlju. Ukoliko želimo imati težinu, utjecaj i moć u svijetu, zašto da se odvajamo od najvećeg političkog saveza i tržišta pred našim vratima?”, zapitao se on.

Cameronove pristalice, međutim, tvrde da je EU izgubila kontakt s realnošću, da je previše skupa i da ne podržava britanske nacionalne interese, tako da bi prema njima labaviji, u većoj mjeri čisto ekonomski odnos, bio bolji za obje strane.

Britanski ministar vanjskih poslova Willaam Hague je kazao da je rukovodstvo Konzervativne stranke “uradilo ono što je planirano”, dodajući da oni “žele novi aranžman i namjeravaju ga dobiti”.

Izvor: Agencije