Blackwater i sestrinske kompanije u ratovima Saudijske Arabije i UAE-a

Kompanija Blackwater je dobila lošu reputaciju poslije skandaloznih ubijanja i mučenja u Iraku nakon američke invazije na ovu državu (EPA)

U martu 2015., Rijad i Abu Dabi su započeli vojnu kampanju u Jemenu kako bi vratili legitimnu vlast uzurpiranu od Husa, pokreta koji je preuzeo kontrolu nad glavnim gradom Sanom.

Očekivalo se da će rat biti munjevit, međutim, on se oduljio, a Saudijskoj Arabiji i UAE-u su naneseni veliki ljudski i materijalni gubici. Ukazala se potreba za učešćem brojnih plaćenika u tom ratu, uključujući i Erika Princea, osnivača zloglasne američke zaštitarske kompanije Blackwater, zatim kolumbijske kompanije Global Enterprise i drugih.     

Sajt LobLog Foreign Policy, koji se bavi pitanjima vanjske politike SAD-a, ukazao je na to da Saudijska Arabija i UAE koriste posebnu vojsku sačinjenu od umirovljenika u svom ratu u Jemenu, te da Emirati, još od početka rata, aktivno angažiraju vojne plaćenike u Jemenu i Libiji, imajući u vidu slabe vojne sposobnosti ove države.

Mrlja Blackwater

Zapadni sigurnosni i medijski izvještaji ukazuju kako je Blackwater već godinama ključni partner UAE-a, a u nešto manjoj mjeri i Saudijske Arabije, u ovim zemljama i inostranstvu. Saradnja je ojačana tokom Arapskog proljeća jer su Abu Dabi i Rijad tada strahovali da će se demonstracije preliti i u njihove države, da bi potom ta saradnja došla do posebnog izražaja u ratu u Jemenu. 

Kompanija Blackwater je dobila lošu reputaciju poslije skandaloznih ubijanja i mučenja u Iraku nakon američke invazije na ovu državu. Kompanija se suočila i sa pritiskom administracije bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame 2009., međutim, osnivač Prince je uspijeva ponovo aktivirati pod drugim nazivima, između ostalog i “Academi”. Kompanija dobija unosne ugovore za zaštitu objekata i jačanje sigurnosnog sistema u UAE-u, što se proširilo i na učešće u ratu u Jemenu sa početkom operacije “Oluja odlučnosti”. 

U novembru 2015., američki list The New York Times je otkrio da su Emirati, preko Princea i njegove kompanije, poslali 450 plaćenika iz Latinske Amerike (Panama, Salvador, Čile, Kolumbija) da bi se taj broj kasnije povećao na više od 1.500.

Britanski list Times u svom izvještaju otkriva da je Abu Dabi unajmio stotine plaćenika iz Kolumbije kao dio specijalne vojske koje je angažirao preko Blackwatera. Američki web portal The CounterPunch također navodi da se stotine vojnika iz Kolumbije, Paname, Meksika i Čilea bore na strani Emirata u Jemenu.

List, također, navodi da je Blackwater 2010., pet godina prije rata u Jemenu, dobio ugovor s Abu Dabijem vrijedan 500 miliona dolara na osnovu kojeg će štiti naftovode i važne infrastruktularne objekte te pružati logističku podršku vojsci Emirata i suzbijati proteste unutar države.

Britanski list The Guardian navodi u izvještaju objavljenom 15. maja 2011. da je Erik Prince potpisao ugovor s prijestolonasljednikom Abu Dabija Mohamedom bin Zayedom vrijedan 529 miliona dolara na osnovu kojeg je firma obučila osamsto vojnika, uglavnom iz Kolumbije i Južne Afrike, kako bi se borili pod komandom snaga UAE-a.  

Američka internetska stranica LobLog ističe da su Emirati unajmili Princea u odbrambene svrhe na prvi pogled, no događaji koji su uslijedili, posebno i Jemenu i Libiji, pokazali su da je oslanjanje Emirata na ugovore sa strancima radi ostvarivanja vojno-obavještajnih ciljeva otišlo daleko od onoga što se ponajprije mislilo.

Intelligence Online, bilten specijaliziran za praćenje rada obavještajnih službi u svijetu, potvrdio je u novembru 2017. da je Erik Prince obezbijedio pilote plaćenike koji učestvuju u specijalnim operacijama Emirata u Libiji, a koje se izvode iz tajne baze UAE-a u ovoj državi.

Medijski izvještaji također navode da je SCL Group, matična kompanija Cambridge Analytice sa sjedištem u Velikoj Britaniji, također provodila operacije nadgledanja u Jemenu s ciljem prikupljanja informacija o lokalnom stanovništvu za potrebe Emirata.

Advokatski ured ANCILE Avocats u Britaniji je podnio krajem novembra prošle godine tužbu Uredu javnog tužitelja Međunarodnog krivičnog suda protiv Emirata zbog korištenja plaćenika koji su učestvovali u ratnim zločinima koje je arapska koalicija, predvođena Saudijskom Arabijom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, počinila u ratu u Jemenu.

Blackwater u Rijadu

Emirati su izgradili posebne odnose s kompanijom Blacwater i njenim osnivačem, dok se za Rijad može reći da je počeo tkati jake veze s ovom firmom sa kojom unaprijeđuje svoju saradnju, pogotovo nakon uspona Mohameda bin Salmana. 

Brojni medijski obavještajni izvještaji ukazuju da je Rijad koristio usluge Princea i njegove zaštitarske firme u angažiranju boraca u ratu kojeg vodi u Jemenu u pokušaju da se rat okonča.  

Kolumbijski list El Tiempo naveo je u oktobru 2016. da se oko četiri stotine boraca Blackwatera, među kojima su Kolumbijci, Amerikanci i Meksikanci, bore na nekim frontovima u Jemenu na strani saudijskih snaga, a da su pojedini izgubili i živote u tim borbama, pogotovo u Taizu.

Osim borbi u inostranstvu, jedan broj uposlenika ove firme prebacio se iz Abu Dabija u Rijad na zahtijev saudijskog prijestolonasljednika Mohameda Bin Salmana, navodi se izvještaju britanskog lista Daily Mail. U listu se dodaje da su plaćenici Blackwatera ti koji su provodili hapšenja jednog broja prinčeva iz vladajuće porodice i zvaničnika te provodili ispitivanje u hotelu Ritz-Carlton u novembru 2017.

Saudijski informativni web portal Ahdjadid otkrio je u julu 2017. da je prva skupina iz kompanije ”Academi”, koju je činilo 150 plaćenika, došla u Saudijsku Arabiju na osnovu ugovora vrijednog oko milijardu dolara, i to samo nedjelju dana nakon smjene bivšeg prijestolonasljednika Mohameda bin Nayefa u junu i dolaska Mohameda bin Salmana na njegovo mjesto, dok danas njihov broj iznosi oko hiljadu ljudi.

Izraelski list Haaretz u svom izvještaju objavljenom krajem jula 2018. navodi da Saudijska Arabija koristi plaćenike iz Južne Amerike i Južne Afrike u svom ratu Jemenu, te da troši oko pet milijardi dolara na ove plaćenike, između ostalih troškova. 

Izraelski list Yedioth Ahronoth navodi da je desetak izraelskih privatnih sigurnosnih firmi i drugih pod izraelskim Ministarstvom sigurnosti pronašlo put do emiratskog i drugih arapskih tržišta, ali pod zapadnim imenima.   

Uprkos tome što je došlo do intenzivnijeg oslanjanja Abu Dabija i Rijada na privatne sigurnosne firme, a posebno na Blackwater, u svom ratu u Jemenu, te milijardi dolara koje su potrošene, većina analitičara smatra da je okončanje ovog rata vojnim sredstvima daleko od mogućeg. U isto vrijeme, nastavlja se krvoproliće i stradanje jemenskog naroda pod oružjem plaćenika i drugih snaga koje se bore u toj zemlji.

Izvor: Al Jazeera, web sajtovi