Bjeloruskoj opoziciji ovogodišnji ´Saharov´

Opozicija protestira od augusta i predsjedničkih izbora na kojima je pobjedu proglasio dugogodišnji čelnik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko (EPA)

Demokratska opozicija u Bjelorusiji dobitnik je ovogodišnje nagrade “Saharov”, objavljeno je u četvrtak u Evropskom parlamentu.

Demokratska opozicija u Bjelorusiji, koja predstavlja Koordinacijsko vijeće, bila je zajednički prijedlog zastupnika Evropske narodne partije, Socijalista i Demokrata i liberala.

Predsjednik EP-a David Sassoli je, objavljujući ime ovogodišnjeg dobitnika nagrade, poručio da nasilje nikada neće prevladati nad istinom, prenosi Tanjug.

“Nastavite biti i vodite svoju bitku, a mi ćemo vas podržati”, poručio je Sassoli.

Nagrada bjeloruskom narodu

Čelnica bjeloruske opozicije Svetlana Tihanovskaja iz Danske je poručila da je “Saharov” nagrada bjeloruskom narodu.

“To nije moja lična nagrada, to je nagrada za bjeloruski narod”, rekla je ona na konferenciji za novinare u Kopenhagenu, gdje boravi u dvodnevnoj posjeti, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

“Ja bi bila niko da nije bjeloruskog naroda. Na isti način, da nije bilo vođe bjeloruski se stanovnici ne bi mogli ujediniti i nastaviti borbu”, dodala je čelnica pokreta protiv bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka.

Naglasila je kako je nagrada poruka Lukašenku “da je njihova borba za ljudsko dostojanstvo i prava veoma važna susjednim državama”.

“Borimo se i nećemo se predati”, zaključila je 38-godišnja političarka, koja se nalazi u egzilu u Litvaniji.

Odbrana ljudskih prava

Nagrada bi trebalo biti uručena 16. decembra, tokom plenarne sjednice EP-a.

“Saharov” je godišnja nagrada koju od 1988. godine dodjeljuje EP u čast pojedincima ili organizacijama koji su posvetili živote odbrani ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Nosi ime po ruskom naučniku i disidentu Andreju Saharovu.

Prvi dobitnici ove nagrade bili su Nelson Mandela i Anatolij Marčenko.

Nagrada EP-a će naići na kritike Minska, ali i Moskve, koja podržava Lukašenka.

Ruske vlasti već su osudile izbor 2018. godine, kada je nagradu “Saharov” dobio pritvoreni reditelj Oleg Sentsov.

Izvor: Agencije