Bjeloruske snage privode demonstrante u Minsku

Policija je demonstrante u Minsku privodila i dan ranije, u subotu (EPA)

Deseci hiljada ljudi marširali su Minskom šestu nedjelju zaredom tražeći ostavku predsjednika Aleksandra Lukašenka nastavljajući na njega pritisak protestima te objavom osobnih podataka policajaca kojih su lojalni autoritarnom šefu države i zato ključni za njegov ostanak na vlasti. 

Najmanje je deset osoba privedeno, izvijestila je ruska novinska agencija TASS citirajući policiju. 

Muškarci u uniformama i s fantomkama počeli su u nedjelju u bjeloruskoj prijestolnici Minsk privoditi demonstrante odmah nakon što su počeli okupljati na mirnim demonstracijama tražeći ostavku predsjednika Aleksandra Lukašenka čiju pobjedu na izborima u augustu smatraju lažiranom, izvijestio je dpa, prenijela je Hina. 

Agencije navode da su stotine policajaca i pripadnika vojske raspoređeno na ulicama kako bi spriječilo novi masovni protest protiv Lukašenka koji se nastavlja šestu sedmicu zaredom. 

Vojnici s jurišnim oružjem raspoređeni su pred Palačom republike i okolnim ulicama dok se demonstranti kreću pješice prema središtu grada.

Na fotografijama koje je objavila Al Jazeerina reporterka Step Vaessen također se vide teško naoružani policajci.

Vlasti su zatvorile stanice podzemne željeznice i usluge operatera pokretnih telefonskih linija.

Jako osiguranje čuva predsjedničku palaču

Snažno prisustvo policije je i pred predsjedničkom palačom pred kojom je 66-godišnji Lukašenko dvaput snimljen kako paradira s kalašnjikovim, navode agencije. 

Europska unija je izbore 9. augusta u Bjelorusiji proglasila “ni slobodnima ni pravednima” te je osudila nasilje nad demonstrantima koje je nazvala “neproporcionalnim i neprihvatljivim”.

Lukašenko (66), koji je na vlasti već 26 godina na takve ocjene odgovara da su protesti urota zapadnih sila te je od svoje saveznice Rusije nedavno osigurao 1,5 milijarde eura pomoći.

U Bjelorusiji se od spornih izbora prosvjedi održavaju svaki dan. Prošli vikend je na ulice glavnog grada Minska izašlo najmanje 100 hiljada ljudi, prema izvještajima agencija.

Izvor: Agencije