Bjeloruska opozicija poziva na nastavak protesta protiv Lukašenka

Svetlana Tihanovskaja: Podržavam sve koji će izaći na ulice svojih gradova ovu nedjelju (EPA)

Bjeloruska opoziciona čelnica Svetlana Tihanovskaja pozvala je da se za vikend ponove masovni protesti protiv tajne inauguracije osporavanog predsjednika Aleksandra Lukašenka, koja je održana u srijedu.

“Podržavam sve koji će izaći na ulice svojih gradova ovu nedjelju”, izjavila je ona na Telegramu, mreži za razmjenu poruka, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

Predstavnici bjeloruske opozicije tvrde da je pobjednica prošlomjesečnih izbora Tihanovskaja, a ne Lukašenko.

“Zajedno možemo ostvariti naš cilj novih, poštenih izbora i zatim, kao rezultat [novih izbora], službenu, zakonitu inauguraciju”, rekla je Tihanovskaja, 38-godišnja bivša nastavnica jezika, koja se odlučila kandidirati za predsjednicu nakon što je njen suprug, potencijalni kandidat, zatvoren uoči izbora.

Sporna inauguracija

Evropska unija ove sedmice je saopćenjem ponovila tvrdnju da predsjednički izbori od 9. augusta nisu bili “ni slobodni, ni pravedni” te da ne priznaje Lukašenka kao predsjednika.

Lukašenko je inauguriran u srijedu, na prethodno nenajavljenoj, privatnoj ceremoniji u Minsku.

Čim je javnost doznala za inauguraciju, izbili su protesti širom zemlje, a stotine demonstranata je uhapšeno.

Protesti se održavaju svaki dan u Bjelorusiji od osporavanih izbora, pod optužbom da je glasanje namješteno kako bi Lukašenko, koji vlada 26 godina, i dalje zadržao vlast.

Lukašenko (66) je čvrstom rukom vodio bivšu sovjetsku republiku smještenu između Rusije i Poljske, članice EU-a, više od četvrt stoljeća i nije se suočavao s previše neslaganja.

Baltičke zemlje Litva, Latvija i Estonija najavile su u petak da proširuju sankcije prema više od 100 bjeloruskih službenika koji su upleteni u kršenje ljudskih prava.

Izvor: Agencije