Bjelorusija jača zračnu odbranu Srbije

Riječ je o dva diviziona sistema Buk i osam letjelica MiG-29 koji bi trebali Srbiji biti isporučeni tokom naredne godine (Reuters)

Bjelorusija će Srbiji pokloniti raketne sisteme protivzračne odbrane tipa Buk i avione MiG-29, s tim da će Srbija platiti njihov remont i modernizaciju, rekao je za Politiku ministar odbrane Zoran Ðorđević po povratku iz Minska.

Ðorđević naglašava kako je do ovog, za Srbiju veoma važnog aranžmana, došlo zahvaljujući dogovoru premijera Srbije Aleksandra Vučića i predsjednika Bjelorusije Aleksandra Lukašenka, tokom posjete delegacije srbijanske Vlade bjeloruskoj prijestolnici.

Riječ je o dva diviziona sistema Buk i osam letjelica MiG-29 koji bi trebali Srbiji biti isporučeni tokom naredne godine čime će, uz rusku donaciju aviona istog tipa po sličnom principu, sistem protivzračne odbrane Srbije biti značajno unaprijeđen i moderniziran.

„Belorusija, još od sovjetskih vremena, ima izuzetno razvijenu optoelektroniku i elektroniku. Ne samo da su sačuvali ove tehnologije, već ih i dalje razvijaju. Njihovi kamioni i građevinske mašine bi mogli biti zanimljivi za Vojsku Srbije, moguća je saradnja sa FAP-om“, rekao je Đorđević.

Prostor za saradnju

Đorđević kaže i kako postoji veliki prostor za saradnju kada su u pitanju remonti i modernizacije raznih sistema naoružanja ruskog porijekla.

Sa druge strane, Bjelorusi su zainteresirani za raketna goriva i još neke proizvode namjenske industrije Srbije. Također, pokazana je inicijativa za osnivanje zajedničkih firmi iz oblasti odbrambene industrije radi zajedničkog nastupa na trećim tržištima, i to onim prestižnim kao što su Rusija i države EU, objašnjava ministar.

On ističe kako će detalji vojne saradnje Srbije i Bjelorusije biti dogovarani od maja, za kada je predviđeno osnivanje zajedničkog tijela za saradnju u oblasti odbrane, kakva već postoje kada je u pitanju saradnja sa drugim državama.

Upravo zbog toga, ministar odbrane Srbije nije mogao reći koliko bi Srbiju koštali remont i modernizacija Bukova i Migova.

„Sa Belorusijom ćemo razgovarati i o nabavci čuvenih sistema S-300, reč je o verzijama S-300 V i S-300 PG kojima oni raspolažu. Oni jesu i biće tema naših razgovora, ali da li će biti u naoružanju u VS zavisi od daljih detaljnih analiza i dogovora“, dodao je Ðorđević.

Kada je riječ o ruskoj donaciji vojne tehnike, Ðorđević očekuje kako će šest aviona MiG-29 uskoro biti na aerodromu u Batajnici.

Izvor: Agencije