Bjelašnica dobila FIS-ov certifikat za superveleslalomske utrke

Potez 'ZOI-ja' izazvao je dosta kritika na društvenim mrežama (Facebook/ Zoi'84 Olimpijski Centar Sarajevo)

Olimpijska planina Bjelašnica, kod bosanskohercegovačke prijestonice Sarajeva, dobila je certifikat za održavanje utrka superveleslaloma u Evropskom kupu.

Kako su iz KJP “ZOI 84”, javnog preduzeća koje upravlja olimpijskim dobrima, potvrdili za Al Jazeeru, staza za tu disciplinu alpskog skijanja dobila je zeleno svjetlo iz Međunarodne skijaške federacije (FIS).

“Ovo znači da možemo održavati utrke Evropa kupa. Bjelašnica je jedina planina u Bosni i Hercegovini koja ima taj certifikat. Zaista smo izuzetno ponosni na to”, rekla nam je Amra Kaljić, rukovodilac sektora marketinga u “ZOI 84”.

“Skijaški savez Bosne i Hercegovine je puno doprinio za dobijanje ovog certifikata, oni su spremili svu neophodnu dokumentaciju. Pripremili su stazu za super-G, održana je i testna trka, na kojoj su bili odgovorni ljudi koji mogu dati ovaj certifikat.”

Naša sagovornica istakla je kako je “ZOI 1984” nedavno dobio i certifikat za održavanje takmičenja u nordijskim disciplinama na susjednoj olimpijskoj planini Igmanu.

“Dobijamo jedan po jedan certifikat i oni su dokazi dugogodišnjeg rada i truda”, rekla je Kaljić.

Pobjednici iz Austrije

Aktuelna sezona FIS-ovog Evropskog kupa počela je krajem novembra u finskom Leviju, a potom su takmičenja održavana u švedskom Funaesdalenu, te norveškim skijalištima Trysil i Kvitfjell.

Među lokacijama su i vrolo poznata skijališta širom srednje Evrope, kao što su švicarski Wengen, austrijski Kitzbuehel i francuski Chamonix.

U kalendaru su i takmičenja u Kranjskoj gori (Slovenija), Sella Nevei (Italija), St. Moritzu (Švicarska), Saalbachu (Austrija).

Prošlosezonski osvajači Evropskog kupa su Johannes Strolz i Nina Ortlieb, oboje iz Austrije.

Na Bjelašnici su održane utrke alpskih disciplina tokom 14. zimskih olimpijskih igara koje je organiziralo Sarajevo. Takmičenja su održana u tri discipline (slalom, veleslalom i spust), dok je superveleslalom kasnije uvršten u olimpijski program.

Prošle sedmice ta planina bila je jedno od borilišta Evropskog olimpijskog festivala za mlade (EYOF). Održana su takmičenja u snoubordu, te paralelnom slalomu.

Izvor: Al Jazeera