Bjeković: Mitrović će nadmašiti Bobeka u golgeterskoj karijeri

Bjeković: Sam plasman Partizana u Evropsku ligu je veliki uspeh za klubove i srpski fudbal (Screenshot / YouTube)

Potpredsjednik Fudbalskog saveza Srbije Nenad Bjeković zadovoljan je osvojenim bodovima ove selekcije na gostovanju kod Litvanije 2:1 u utakmici Grupe B kvalifikacije za Euro 2020. Nakon treće pobjede u kvalifikacijama, reprezentacija Srbije zauzima treću poziciju na tabeli sa bodom zaostatka iza drugoplasiranog Portugala.

To će za nju predstavljati teško nadoknadiv minus, jer joj ništa neće značiti pobjede nad Luksemburgom i Ukrajinom u trci za direktan plasman na šampionat Evrope, ako aktuelni evropski prvak Portugal ostvari maksimalan učinak protiv Litvanije i Luksemburga u posljednja dva kola kvalifikacija, što je realno očekivati.

Bjeković je pohvalio napadača Srbije Aleksandra Mitrovića, koji je u fantastičnoj seriji od 10. septembra 2018. kada je dao oba pogotka za nacionalni tim protiv Rumunije 2:2 u meču Lige nacija do danas (dvostruki strijelac u gostima kod Litvanije), postigavši 14 golova u 12 utakmica.

Mitrović je ukupno pogodio protivničku mrežu 31 put i šesti je na listi golgetera reprezentativaca Srbije, na kojoj je vodeći nekadašnji as Partizana Stjepan Bobek sa 38 pogodaka za bivšu SFRJ. U dosadašnjem toku kvalifikacija za Euro, Mitrović je prvi strijelac Srbije sa sedam golova, a Bjeković vjeruje da će 25-godišnji napadač engleskog Fulhama prestići legendarnog Bobeka po broju postignutih golova.

Nekadašnji proslavljeni golgeter „Crno-belih“ Bjeković, koji je jedini osvajao šampionske titule kao fudbaler, trener i sportski direktor Partizana, radostan je zbog plasmana svog kluba u grupnu fazu Evropske lige. Golgeter jugoslovenske lige sa 24 gola u sezoni 1975/76. smatra da će Partizan i Crvena zvezda voditi borbu za titulu prvaka Srbije u ovoj sezoni.

Bjeković je počeo igračku karijeru u zrenjaninskom Proleteru, a okončao ju je 1981. u francuskoj Nici, u kojoj je bio najbolji strijelac. Za selekciju Jugoslavije odigrao je 22 meča i dao četiri pogotka.

  • Kako komentarišete pobjedu selekcije Srbije nad Litvanijom u Viljnusu?

Najvažnije je da se pobedilo. Bilo je lepih stvari, ali i loših u utakmici.

Sve u svemu, možemo da budemo zadovoljni pre svega sa osvojena tri boda.

  • Šta mislite o seriji napadača Srbije Aleksandra Mitrovića, čiji golgeterski niz traje od 10. septembra 2018. do danas sa 14 datih golova u 12 mečeva za državni tim?

S obzirom na to koje godine ima – tek mu je 25 i ako ga sreća posluži da ne bude povreda, ubeđen sam da Mitrović može nadmašiti rekord Stjepana Bobeka. Odlično je sarađivao sa Ademom Ljajićem, posebno u drugom poluvremenu meča protiv Litvanije u gostima (Ljajić je bio asistent kod oba pogotka).

Vidi se da imamo dobrih i kvalitetnih igrača u reprezentaciji. Trebaće još malo vremena da se uigraju kako bismo dolazili do željenih rezultata.

  • Je li vas obradovao trijumf Ukrajine nad Portugalom sa 2:1, koji je ostavio neke šanse Srbiji za direktan plasman na Euro iz Grupe B?

To nam daje veće šanse sada nego pre odigranih utakmica u ovom kolu. Nekako je i realnije da nešto očekujemo u poslednjoj utakmici 17. novembra koju igramo sa Ukrajinom u Beogradu.

U isto vreme Portugal gostuje u Luksemburgu, koji uopšte nije naivna ekipa i ako ona bude igrala kao do sada u kvalifikacijama, favoritu neće biti lako doći do pobede.

  • Kako ocjenjujete plasman Partizana u grupnu fazu Evropske lige i kolike su mu mogućnosti u grupi L sa Manchester Unitedom, AZ Alkmaarom i Astanom?

Sam plasman Partizana u Evropsku ligu je veliki uspeh za klubove i srpski fudbal.

Ako Partizan bude igrao kao što je bio slučaj u prethodnim evropskim utakmicama protiv AZ Alkmaara 2:2 i Astane 2:1, može se nositi i sa favorizovanim Manchester Unitedom.

  • Šta mislite o drugom uzastopnom prolazu Crvene zvezde u grupe Lige prvaka i kakve su joj šanse protiv Bayerna, Tottenhama i Olympiakosa?

Crvena zvezda je takođe ostvarila podvig, kao i Partizan.

Mada je Tottenham trenutno u krizi, Zvezda će imati težak posao u dvije utakmice protiv njega.

  • Jeste li zadovoljni kvalitetom fudbala u Superligi Srbije?

Kvalitet Superlige Srbije može i mora biti još bolji u narednom periodu.

  • Da li će Partizan biti jedini rival Crvenoj zvezdi ili će se još neki tim umiješati u borbu za titulu prvaka Srbije?

Mislim da će Partizan biti jedini konkurent Zvezdi za osvajanje titule.

Teško da Vojvodina može izdržati prvenstvenu trku do kraja. Ona lepo igra, ima mlad tim, ali još nedovoljan iskusan da može parirati iskusnijim ekipama u borbi za titulu.

Izvor: Al Jazeera