Bjegunac od srpskog pravosuđa imenovan kosovskim vrhovnim sucem

Osnovni sud u Prištini navodi da je nadležni sudija odlučio odobriti zahtjev Specijalnog tužilaštva Kosova (Ilustracija)

Kosovski predsjednik Hashim Thaci imenovao je u četvrtak pravnika koji je pobjegao iz Srbije na Kosovo kako bi izbjegao služenje zatvorske kazne zbog korupcije sucem kosovskog vrhovnog suda.

Etnički Srbin Radomir Laban dobio je zeleno svjetlo parlamenta još u maju, ali su opozicija i kosovske pravne službe zatražile da ga Thaci ne imenuje dok ne prođe sve sigurnosne provjere. 

“On je tražena osoba. Za njim je na snazi Interpolova potjernica i ne može napustiti zemlju”, rekao je Reutersu neimenovani izvor kosovske policije.

Thaci ga je, međutim, potvrdio u četvrtak. 

Osuđen na šest godina zatvora

Laban je jedan od deveterice sudaca kosovskog ustavnog suda i zauzima mjesto rezervirano za etničke manjine. Za dužnost su ga nominirali zastupnici srpske manjine u kosovskom parlamentu.

Laban je 2011, tada kao dužnosnik srbijanske carine, osuđen na šest godina zatvora zbog korupcije. Tri je odslužio u istražnom zatvoru od 2006. do 2009. Nakon toga je pušten na privremenu slobodu što je iskoristio za bijeg na Kosovo.

Prošle je godine sud u Kraljevu za njim izdao potjernicu i međunarodni nalog za hapšenje.

Izvor: Agencije