Biznismeni podržavaju tursku Vladu

U posljednjoj deceniji Turska bilježi stalni privredni rast, čime se svrstala među moćnije države. Kraj 2013. godine obilježila je velika istraga o korupciji, koja je otvorila brojna pitanja o, u prvom redu, ekonomskoj politici premijera Recepa Tayyipa Erdogana i njegove AK Partije.

Nejdet Kulunk povećava koncentraciju svojih uposlenih, pogotovo pred kraj radnog dana. Tada se svode računi i greškama nema mjesta. Preko njegove kompanije odvija se dva posto turskog uvoza i izvoza. Ukupno 157 uposlenih radi u 16 ureda diljem Turske. Prema njegovim riječima, svi oni su u prilici graditi dobar život zahvaljujući upravo aktualnoj turskoj Vladi.

“Živimo u zemlji koja je 16. ekonomija svijeta, šesta po jačini u Evropi. To se na moj posao odrazilo pozitivno. U poređenju sa 2012, u 2013. godini promet nam se povećao blizu 47 posto”, kazao je on.

Braća iz Hizmeta

Blizak je saradnik premijera Erdoana. Poznaju se još od rane mladosti. Na pitanje da li iza afere o navodnoj korupciji stoji pokret Hizmet i njegov lider Fethullah Gulen, kako tvrde pojedini politički i ekonomski krugovi, odgovara diplomatski. Naziva ih svojom braćom.

No, neke Gulenove izjave protiv aktuelnih vlasti smatra pogrešnim. Glavni krivac za njega, kad je riječ o aferi, dolazi iz inozemstva: u prvom redu, kako kaže, zbog geografskog položaja Turske i njene želje da pojača svoju ulogu u svjetskim tokovima nafte.

“U ovom ubačenom procesu koliko samo koristi ima Amerika… Jednim udarcem koliko samo muha ubija: s jedne strane Gulen, s druge strane AKP. Pa onda Engleska, s jedne strane, Izrael, s druge, pa Njemačka i Francuska, koje trljaju ruke”, priča Kulunk.

I Ali Agaoglu, ekonomski analitičar u turskom listu Vatan, Vladi odaje priznanje za političku stabilnost posljednjih godina, koja se odrazila i na razvoj povoljnog ekonomskog ambijenta i dobre kreditne ocjene. No, tvrdi da se nisu rješavali strukturalni problemi, prisutni od ranije, posebno u poreskoj politici.

Za dugoročna ulaganja

“Vlada se većinom odlučivala za ulaganja u građevinarstvo, ali u kratkoročnim projektima, što smatram nedovoljnim. Turska je trebala praviti dugoročna ulaganja usmjerena ka infrastrukturi, posebno energetici, jer je temelj problema potreba za energijom”, smatra Agaoglu.

Građane Turske, tvrdi on, u svakom slučaju brine korupcija, posebno kad je riječ o ovako velikim sumama navodno pronevjerenog novca, koje se spominju u posljednjoj aferi. No, nije sklon teorijama zavjere.

“Trebate imati jaku ekonomiju, sudstvo, komunikacije… Ako to ne uspostavite i sitni tračevi vas poljuljaju u ovoj mjeri kao sada. U tom slučaju ne znam koliko je ispravno to nazivati zavjerom”, rekao je Agaoglu.

“Još nema procjena kako bi se afera o navodnoj korupciji mogla završiti. No, sasvim je izvjesno da će njen ishod biti značajan za lokalne i predsjedničke izbore, koji će ove godine biti održani u Turskoj”, izvještava iz Istanbula reporter Al Jazeere Adnan Rondić.

Izvor: Al Jazeera