‘Bizarni’ dinosaurus zbunjuje naučnike

Chilesaurus diegosuarezi je mogao da dostigne veličinu do tri metra u dužini (Reuters)

Tyrannosaurus rex, možda najpoznatiji mesožder na svijetu, imao je čudnog rođaka, vegetarijanca, čija malena glava, dug vrat i zdepasti prsti zbunjuju naučnike.

Chilesaurus diegosuarezi imao je kljun nalik ptičijem sa zubima u obliku lista što ukazuje da se hranio biljkama, ali su njegove zadnje noge slične teropodima – grupi koju su činili ozloglašene ubice poput T-Rexa, Velociraptora i rogatog Carnotaurusa, prenosi Tanjug.

“Chilesaurus je jedan od najbizarnijih dinosaurusa ikada pronađenih”, rekao je AFP-u Fernando Novas iz argentinskog Prirodnjačkog muzeja i koautor studije objavljene u listu Nature.

“U početku sam bio uvjeren da smo uzeli dijelove tri različita dinosaurusa, ali kada je skelet sastavljen postalo je očigledno da svi dijelovi pripadaju jednoj vrsti dinosaurusa”, dodao je on.

Ovo čudno stvorenje nazvano je po Čileu – zemlji u kojoj su fosili pronađeni i sedmogodišnjem dječaku Diegu Suarezu koji je kosti prvi otkrio 2004. dok je sa roditeljima-geolozima planinario Andima.

Pronađeni uzorci

Do sada je iskopano desetak uzoraka Chilesaurusa.

Teropodi poput T-Rexa imali su kratke vratove, velike glave i snažne, mišićave zadnje noge, mnogo veće od ruku, oštre kandže i čeljusti sa kao nož oštrim zubima.
Chilesaurus  je mnogo manje zastrašujući.

“Proporcionalno mala lobanja Chilesaurusa, sa kljunom i zubima u obliku lista pokazuju da se on hranio isključivo biljkama. Podlaktice su mu robusne, ali na rukama ima samo dva zdepasta prsta”.

Većina otkrivenih skeleta veličine su ćurke, ali nekoliko izoliranih kostiju pokazuje da je Chilesaurus mogao da dostigne veličinu do tri metra u dužini.

‘Čudna anatomija’

“Zbunjuje nas čudna anatomija Chilesaurusa koja podsjeća na druge grupe dinosaurusa”, rekao je Novas.

On i njegov tim Chilesaurusa porede sa platipusom koji je imao kljun nalik pačjem, rep poput dabrovog i stopala poput vidrinih – karakteristike raznih životinja spakovane u jednu.

Chilesaurusova karlica slična je dinosaurusima koji su letjeli poput Stegosaurusa, zadnje noge sa stopalima sa četiri prsta liče na one kakve su imali gušteri-dinosaurusi poput Brontosaurusa. Novas i njegov tim vjeruju da je Chilesaurus novi tip teropoda – “evolutivna slagalica koja će izazvati debatu među paleontolozima”.

Chilesaurus je živio na kraju doba Jure, prije gotovo 145 miliona godina, davno prije nego što je T-Rex vladao prije 70 do 65 miliona godina.

Izvor: Agencije