Bivšoj predsjednici Argentine sudit će se za korupciju

Kirchner može u zatvor samo ako većina senatora glasa za ukidanje njenog imuniteta (Reuters)

Bivšoj argentinskoj predsjednici Cristini Kirchner sudit će se u aferi “Korupcijske bilježnice” koja mjesecima potresa Argentinu, saopštio je u četvrtak sud koji je zatražio njeno pritvaranje, premda je zasad štiti zastupnički imunitet.

HIna tvrdi da je sud potvrdio odluku suca Claudija Bonadija iz septembra po kojoj je Kirchner zajedno sa suprugom Nestorom, predsjednikom od 2003. do 2007, odgovorna za korupcijski sistem u kojemu su direktori kompanija isplaćivali vladinim dužnosnicima milione dolara u gotovini kako bi dobili ugovore s državom.

U odluci objavljenoj u argentinskim novinama, sud ujedno naređuje zapljenu njezine imovine u vrijednosti od 38 miliona dolara.

Kirchner, senatorica od 2017, ima s tog naslova zastupnički imunitet koji je štiti od pritvora, ali se protiv nje može podignuti optužnica, može joj se suditi i osuditi je, a da nastavi obavljati dužnosti.

Optužena u više drugih afera

U slučaju da je sud osudi, zatvoriti je mogu samo ako većina senatora glasa za ukidanje njenog imuniteta.

Afera “Korupcijskih bilježnica” izbila je 1. augusta nakon objavljivanja sadržaja bilježnica u koje je vozač zamjenika ministra planiranja Roberto Baratta pomno bilježio mjesta i datume  kada su direktori građevinskih i kompanija za javne radove predavali vreće s novcem članovima vlade Cristine Kirchner.

Kirchner, koja bi se u oktobru 2019. godine mogla kandidirati za treći predsjednički mandat, optužena je i u više drugih afera, pa i za korupciju, a uskoro bi joj se trebalo suditi.

Izvor: Agencije