Bivšoj članici RAF-a četri godine zatvora

Verena Becker na suđenju: U početku se branila šutnjom i tamnim naočalama (Reuters)

Bivša članica Frakcije crvene armije – RAF (http://en.wikipedia.org/wiki/Red_Army_FactionVerena Becker osuđena je na četiri godine zatvora, kao saučesnica u ubistvu saveznog tužioca Njemačke Siegfrieda Bubacka 1977. godine.

Bekcer (59) je sve vrijeme suđenja poricala učešće u ubistvu tužioca Bubacka, koje se desilo u napadu poput onih u filmskim akcijama, u pucnjavi s motocikla na automobil, a u kojoj su stradali i Bubackov vozač i tjelohranitelj.

Ona će u zatvoru provesti još godinu i po, pošto će vrijeme od dvije i po godine koje je provela u pritvoru biti uračunato u kaznu.

Spektakularno ubistvo

Ubistvo Bubacka 7. aprila 1977. godine bilo je jedno od najspektakularnijih koje je izvršio RAF.

Buback i dvojica ljudi iz njegove pratnje upucani su u automobilu u Karlsruheu, kada ih je na semaforu na putu ka Sudu, dok su čekali zeleno svjetlo, presreo motor sa kojeg je osuta paljba.

RAF je ubio saveznog tužioca Njemačke smatrajući ga krivim za smrt Holgera Meinsa, koji je umro prilikom štrajka glađu u zatvoru i za smrt Siegfrieda Hausnera, zbog nepružanja medicinske pomoći u zatvoru.

Beckerova je uhapšena mjesec dana poslije tog ubistva, poslije razmjene vatre s policijom, ali je ubrzo oslobođena zbog nedostatka dokaza.

U međuvremenu je osuđena na doživotnu robiju zbog uloge u šest drugih ubistava, ali je pomilovana i puštena iz zatvora 1989. godine.

Ponovo je zbog ubistva Bubacka uhapšena 2009. godine, kada su novim forenzičkim metodama otkriveni tragovi njene DNK na pismu kojim je RAF preuzeo odgovornost za taj atentat.

DNK analizom potvrđeno je i da ona nije bila na motociklu sa kojeg je pucano, pa je Tužilaštvo teretilo za saučesništvo, planiranje ubistva i sastavljanje pisma o odgovornosti RAF-a.

Odbrana šutnjom

U procesu protiv Beckera učestvovao je i sin ubijenog bivšeg saveznog tužioca Martin Bubacka, koji je optuživao njemačke pravosudne organe da su godinama štitili Beckera.

Verena Becker se u početku branila šutnjom, a kad je progovorila tvrdila je da je u vrijeme ubistva tužioca bila na Bliskom Istoku.

Ona se obratila i drugom tužiočevom sinu Michaelu Bubacku riječima: “Ne mogu odgovoriti na pitanje ko je ubio vašeg oca, zato što nisam bila tu.”

Neporedni izvršilac ubistva nikada nije otkriven, dok su neki istaknuti članovi RAF-a tvrdili da je na Bubacka pucao Stefan Wisniewski, koji je upravljao motociklom.

Atentat na tužioca 1977. godine značio je početak serije atentata u najkrvavijoj fazi djelovanja RAF-a.

Dvadeset i osam godina aktivnosti RAF-a, od 14. maja 1970. do marta 1998. godine, analitičari dijele na “tri generacije RAF-a”.

Smatra se da su pripadnici te grupe odgovorni za 34 ubistva, za niz napada na banke i eksplozije podmetnutih bombi.

Izvor: Agencije