Bivši zvaničnici: Trump namjerno usporava EU u dijalogu Kosova i Srbije

Sastanak o dijalogu Srbije i Kosova bit će održan 27. juna u Bijeloj kući (EPA)

Bivši i trenutni američki zvaničnici komentirali su incijativu predsjednika SAD-a Donalda Trumpa za nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, a neki od njih su ga optužili da time usporava napore Evropske unije u rješavanju spora. 

Bivši ambasador SAD-a u NATO-u Nicholas Burns napisao je na Twitteru: “Sjedinjene Američke Države i Evropska unija trebali bi se usaglasiti po pitanju Kosova i Srbije, ali Trump, kao i obično, ne može raditi s Evropljanima.”

Na to mu je Richard Grennel, posebni američki izaslanik za Kosovo i Srbiju, odgovorio: “Ne znaš o čemu govoriš. Ali, ti si siguran da znaš. Tipično. Prati što se događa, Nick.”

Michael Carpenter, bivši zamjenik ministra odbrane, napisao je: “Prvo [predsjednik Francuske Emmanuel] Macron kaže da želi biti domaćin samitu između Kosova i Srbije, onda Trump uleti s objavom o svom samitu, čime namjerno usporava nastojanja Evropske unije. Obje strane žele, osim suvereniteta, postati članice Evropske unije. Dakle, šta to Trump stavlja na stol?”

Robert O'Brien, Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost, objavio je: “Drago mi je da ću biti domaćin liderima Srbije i Kosova s Richardom Grennellom u Bijeloj kući. Sjedinjene Američke Države se vesele ovim važnim razgovorima.”

Sastanak u Bijeloj kući 27. juna

Grennell je izjavio u ponedjeljak da su se vlade Srbije i Kosova obavezale da će privremeno obustaviti kampanju za povlačenje priznanja, odnosno za članstvo u međunarodnim organizacijama, radi sastanka predstavnika dvije strane u Washingtonu.

Sastanak o dijalogu Srbije i Kosova bit će održan 27. juna u Bijeloj kući, naveo je on na Twitteru.

“Ako bilo koja strana bude nezadovoljna razgovorom 27. juna, onda će se one vratiti na status quo nakon što napuste Washington”, napisao je Grenell.

“Kao što stalno govorimo, prvo moramo postići napredak u jačanju ekonomija. To je najvažnije”, dodao je.

Na Grenellov tvit reagirao je predsjednik Kosova Hashim Thaci, koji je napisao da su “američko vodstvo i podrška uvijek bili odlučujući za prosperitetnu budućnost Kosova”.

“Pozdravljam inicijativu za nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa pod vodstvom predsjednika Donalda Trumpa”, napisao je Thaci.

Lajčak očekuje nastavak dijaloga

Specijalni predstavnik EU-a za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak izjavio je u utorak, nakon sastanka s Thacijem u Prištini, da je Unija posvećena što skorijem nastavku dijaloga.

Na konferenciji za novinare rekao je da EU želi da bude postignut konačni dogovor između dvije zemlje.

“Važno je i to da se ovaj proces, započet 2011. godine uz posredovanje EU-a, završi sporazumom koji normalizira odnose dvije države”, kazao je Lajčak.

Dodao je da će nastaviti saradnju sa Sjedinjenim Američkim Državama u dijalogu Kosova i Srbije.

“Uvijek smo bili bliski SAD-u i sve što je postignuto dosad postignuto je samo zahvaljujući ovoj saradnji. Ta saradnja će se nastaviti”, rekao je on.

Kako je naveo, svjestan je sastanka predstavnika Srbije i Kosova u Washingtonu 27. juna, ali je, po njegovom mišljenju, najvažnije da dijalog počne.

Izvor: Al Jazeera i agencije