Bivši vicepremijer Srbije stigao iz Haga

Šainović je odslužio dvije trećine kazne prema presudi Haškog tribunala (AP)

Nekadašnji potpredsjednik Vlade Srbije Nikola Šainović stigao je kasno sinoć u Srbiju, letom iz Štokholma, nakon odslužene dvije trećine kazne po presudi Haškog tribunala.

Haški tribunal osudio je Šainovića za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja na Kosovu od 1. januara do 20. juna 1999. godine.

Po dolasku na aerodrom, Šainović se zahvalio advokatu i ljudima koji su mu pomogli da izdrži kaznu, prije svega porodici.

“Hvala i advokatu Tomi Fili i svima koji su mi pružali pravnu pomoć, a posebno mojim drugovima koji su imali hrabrosti da dođu i da svedoče”, rekao je bivši vicepremijer Srbije.

“Neću držati junačke govore i neću reći da mirno spavam i da mi je čista savest jer neko ko je prošao rat ne može mirno da spava. A ja sam ga prošao. Nisam kriv, ali se osećam odgovornim”, dodao je Šainović.

Doček na aerodromu

Osim novinara, advokata File, prijatelja i članova porodice, Šainovića su na aerodromu sinoć dočekale i partijske kolege Slavica Đukić Dejanović, Milutin Mrkonjić i Žarko Obradović.

Advokat Fila je rekao da je sretan što se Šainović vratio.

“Odveo sam ga u Hag živog i zdravog i bez lisica, i srećan sam što se takav i vratio. Njegovo zdravstveno stanje je dobro, psihički je dobro. On je stabilan i miran čovek”, rekao je Fila, prenosi beogradski Blic.

Šainović se predao Tribunalu 2. aprila 2002. godine. Pravosnažno je osuđen na 18 godina zatvora, dok je prvostepenom presudom bio osuđen na 22 godine.

Izvor: Agencije