Bivši venecuelanski vodeći špijun uhapšen po potjernici SAD-a

Carvajal, direktor venecuelanske vojne tajne službe od 2004. do 2008. godine, osudio je Chavezovog nasljednika Nicolasa Madura (EPA)

Španska policija uhapsila je Huga Carvajala, bivšeg generala i bliskog saveznika nekadašnjeg venecuelanskog vođe Huga Chaveza, zbog optužbi za trgovinu drogom, a po američkom nalogu, rekla je glasnogovornica policije.

Glasnogovrnica nije dala druge detalje o optužnici protiv Carvajala.

Američko ministarstvo finansija je 2008. uvelo sankcije Carvajalu zbog “materijalnog pomaganja aktivnosti trgovine narkoticima” kolumbijskih gerilske grupe FARC.

Glasnogovornik suda je rekao da će se Carvajal pojaviti pred španskim sudom u subotu. Sud mora odlučiti, u roku od 24 sata od hapšenja, o tome hoće li Carvajal u zatvoru, ili na slobodi, čekati odluku o izručenju.

Nicole Navas, glasnogovornica američkog ministarstva pravosuđa, potvrdila je Carvajalovo hapšenje.

Carvajal, direktor venecuelanske vojne tajne službe od 2004. do 2008. godine, osudio je Chavezovog nasljednika Nicolasa Madura u februaru te je dao podršku Juanu Guaidou koji se u januaru pozvao na ustav i proglasio venecuelanskim prelaznim predsjednikom.

Guaidoa je kasnije priznao SAD i deseci drugih država, ali Maduro ostaje na vlasti pomoću vojske te je nazvao Guaidoa američkom marionetom.

Diplomatski imunitet

Ured kontrole strane imovine ministarstva pravosuđa SAD-a (OFAC) je 2008. rekao kako je Carvajalova podrška FARC-u uključivala zaštitu pošiljki droge od venecuelanske policije te da je Carvajal davao oružje FARC-u.

Carvajal je također pružio FARC-u službene identifikacijske dokumente venecuelanske vlade, čime su članovi FARCA mogli putovati u Venecuelu, rekli su iz OFAC-a.

Carvajal je 2014. uhapšen na holandskom karipskom otoku Arubi, također po američkoj potjernici, ali je holandska vlada prihvatila venecuelanski argument da Carvajal ima diplomatski imunitet zato što je nominiran za konzula na Arubi.

U intervjuu za The New York Times, objavljenom u februaru, Carvajal je rekao da kontakte s trgovcima drogom ima isključivo zato što ih je istraživao kao šef tajne službe.

Rekao je kako se sastao s članovima FARC-a 2001. zbog otmice venucuelanskog poduzetnika, u svojstvu pregovarača, što su odobrili predsjednici Venecuele i Kolumbije.

Izvor: Agencije