Bivši turski premijer Davutoglu kritikovao Erdogana i AKP

Davutoglu je bio premijer između 2014. i 2016. godine, dok se nije razišao sa Erdoganom (EPA)

Bivši turski premijer i bliski saradnik predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana snažno je kritikovao vladajuću AK partiju, rekavši da su promjene politike i savez sa nacionalistima krivi za loš rezultat na lokalnim izborima prošlog mjeseca.

Ahmet Davutoglu, koji je napustio poziciju premijera prije tri godine ali nije izašao iz vladajuće partije, kritikovao je ekonomsku politiku AKP-a, ograničavanje medijskih sloboda te razdavajanje ovlasti, prenosi Reuters.

Davutoglu je bio premijer između 2014. i 2016. godine, dok se nije razišao sa Erdoganom čiji AKP vlada Turskom već 16 godina. 

Na prošlomjesečnim lokalnim izborima, AKP je izgubio kontrolu nad prijestolnicom Ankarom i najvećim gradom Istanbulom. 

“Izborni rezultati pokazuju da su politike saveza nanijele štetu našoj stranci, i kada se radi o biračima i kada se radi o identitetu stranke”, naveo je Davutoglu u saopćenju napisanom na 15 stranica. 

AKP i Partija nacionalnog pokreta (MHP) ušle su u savez prije predsjedničkih i parlamentarnih izbora u junu prošle godine u kojima je Erdogan osvojio izvršno predsjedništvo ali je nivo podrške njegovoj partiji opao. 

Ekonomska kriza

Davutoglu je naveo da su reformisti u stranci posljednjih godina zamijenjeni statičnim, sigurnim pristupom kojim se želi zadržati status quo. 

Naveo je da su posljednje ekonomske odluke pokazale udaljavanje od principa slobodnog tržišta te da je “plašenje globalnih investitora potrebno za razvoj zemlje slijepa ulica”. 

Turska ekonomija zapala je u recesiju u posljednjem kvartalu 2018. nakon krize sa valutom u kojoj je lira pala za 35 posto od početka prošle godine.

“Glavni razlog ekonomske krize je kriza administracije. Povjerenje u administraciju nestaje ako su odluke o ekonomskoj politici daleko od stvarnosti”, naveo je Davutoglu. 

‘Zapošljavanje prijatelja’

Također je upozorio na zapošljavanje i dodijeljivanje funkcija prijateljima i stranačkim kolegama u javnoj administraciji te naveo da bi zapošljavanje trebalo biti transparentno i bazirano na sposobnostima i kvalifikacijama, a ne na ličnim vezama. 

Posljednjih godina pojavljivale su se medijske spekulacije da će ugledni političari iz AKP-a oformiti novu političku stranku, ali to se nije desilo. Davutoglu nije dao naznake o takvoj mogućnosti.

Umjesto toga, naglasio je potrebu za reformama u stranci. “Pozivam lidere naše stranke i relevantna tijela da hladnih glava razmisle o svim ovim temama i našoj budućnoj viziji.”

Izvor: Agencije