Oglasi

Bivši tekstilni gigant iz Pirota u stečaju

Zatvaranjem kompanije Prvi maj dodatno je uvećan broj nezaposlenih u Pirotu, kojih je i prije njenog stečaja bilo 7.000.

FpJKv7w-jX8

Nekadašnji tekstilni gigant Prvi maj iz Pirota otišao je u stečaj. Iako se u tom gradu otvaraju nova radna mjesta za tekstilne radnike, to neće mnogo značiti za ekonomiju grada.

Tekstilci u Srbiji zarađuju najmanju platu.

Prvi maj, nekada velika tekstilna kompanija, otišla je u stečaj, a firma majka, slovenska AHA Mura i sama je u sličnoj situaciji.

"Vrlo teško je izgubiti posao posle 23-4 godina rada u toj fabrici, sve smo pokušali da sačuvamo ovu fabriku, međutim pojedinci nisu imali sluha za sve to. Jednostavno su nas ostavili na cedilu i ostali smo bez posla, bez egzistencije tako da je vrlo teško", kazao je Vladica Marinković, nekadašnji uposlenik AHA Mura Prvi maj.

Proizvodnja odjeće

Tako je dodatno uvećan broj nezaposlenih u Pirotu, kojih je i prije stečaja Prvog maja bilo blizu 7.000. 

"Prvi maj iz Pirota nekada je imao blizu 7.000 radnika i oko 150 svojih prodavnica širom tadašnje Jugoslavije. Oblačili su nacionalne sportske selekcije, a njihova roba mogla je da se nađe i na rafovima prodavnica u Italiji, Nemačkoj i Rusiji", izvijestio je Al Jazeerin reporter Zoran Kosanović.

Ipak, odjeća se u pogonima Prvog maja i dalje proizvodi i izvozi, ali to sada radi druga kompanija.

Tu je svoje mjesto našao i dio otpuštenih radnika.

"Posle odlaska firme AHA Mura Prvi maj u stečaj firma Merkatus tekstil iz Beograda zakupila je jedan deo kapaciteta Prvog maja i organizovala rad u jednoj smeni. Trenutno imamo oko 300 radnika planovi su da se formira i druga smena i da počnemo rad u dve smene", rekao je Aleksandar Pejčić iz Merkatus tekstila.

 Nekadašnji radnici Prvog maja sretni su zbog novog angažmana.

"Meni mnogo to znači, prvenstveno zbog porodice", rekla je radnica Slavica Petrović.

Znači - za održavanje egzistencije, jer zarađuju tek oko 200 eura, što je dvostruko manje od prosjeka plata i u Pirotu, a gotovo tri puta manje od državnog.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.