Bivši sudanski predsjednik Al-Bashir optužen za korupciju

Bashir je optužen za posjedovanje deviza, za sumnjivo i ilegalno sticanje bogatstva i uvođenje vanrednog stanja (EPA)

Bivši sudanski predsjednik Omar al-Bashir, koji je svrgnut i uhapšen pod pritiskom protestnog pokreta, optužen je za korupciju, javila je zvanična novinska agencija Suna.

Al-Bashira, koji je došao na vlast državnim udarom 1989. godine, uhapsila je vojska 11. aprila u Khartoumu poslije velikih protesta pokrenutih u decembru zbog utrostručene cijene hljeba, prenosi Beta.

Pozivajući se na neimenovanog zvaničnika Suna je navela da je Bashir optužen za posjedovanje deviza, za sumnjivo i ilegalno sticanje bogatstva i uvođenje vanrednog stanja.

Hapšenje Bashira nije smirilo demonstrante koji traže od vojnog vijeća koji je preuzeo vlast da prenese vlast na civile.

Zahtjevi demonstranata

Među zahtjevima demonstranata je također suđenje Bashiru i glavnim zvaničnicima njegovog režima.

Glavni tužilac Sudana Al Walid Sayed Ahmed je 2. maja naredio ispitivanje bivšeg predsjednika u vezi zakona o pranju novca i finansiranju terorizma, navodi Suna.

Šef Vojnog vijeća general Abdel Fattah al-Burhan je 21. aprila rekao da je novac u vrijednosti višoj od 113 miliona dolara zaplijenjen u rezidenciji Omara al-Bashira u Khartoumu.

Sudan ima jednu od najviših stopa korupcije na svijetu i nalazi se na 172 mjestu od 180 zemalja prema izvještaju Transparency Internationala za 2018. godinu.

Izvor: Agencije