Bivši španski kralj pod istragom zbog primanja saudijskog mita

Španske vlasti zadužene za korupciju i privredni kriminal od 2018. istražuju slučaj poznat u Španiji kao 'afera pustinjskog voza' (EPA)

Bivši španski kralj Juan Carlos pod istragom je zbog navodnog primanja mita, povezanog s ugovorom za brzu željeznicu u Saudijskoj Arabiji, potvrdio je španski državni tužilac u ponedjeljak, javlja dpa.

Istraga državnog tužioca bit će fokusirana na “razgraničenje ili izuzimanje krivične odgovornosti za djela” koja su se dogodila nakon abdikacije Juana Carlosa u junu 2014, navodi se u saopćenju.

Španske vlasti zadužene za korupciju i privredni krimina od 2018.l istražuju slučaj poznat u Španiji kao “afera pustinjskog voza”, podsjeća Hina.

Navodno je španski konzorcij isplaćivao mito kako bi bila izgrađena infrastruktura za brzu željeznicu u Saudijskoj Arabiji.

Bivši španski kralj optužuje se da je 2008. od te kraljevine primio 100 miliona dolara mita, pišu španske novine La Tribune.

Ni kralj ni kraljevska porodica nisu komentirali te navode.

Dvosatna vožnja

Brza željeznička linija između Meke i Medine, koju je gradilo nekoliko španskih kompanija, puštena je u promet u oktobru 2018.

Brzi voz Al Haramain pređe 450 kilometara, koliko iznosi udaljenost između ta dva grada, za dva sata, upola manje nego prije.

Dok je bio kralj, Juan Carlos od 1975. do 2014. imao je imunitet.

Osamdesetdvogodišnji bivši monarh zadržao je pojedina posebna prava nakon abdikacije u korist svog sina Felipea VI, ali mu se može suditi pred vrhovnim sudom.

Iako mu je mito, navodno, isplaćeno 2008, vjeruje se da bi Juan Carlos mogao biti suočen s optužnicom za pranje novca u periodu nakon abdikacije.

Izvor: Agencije