Bivši slovački premijer optužen za rasizam

Robertu Ficu prijeti kazna od jedne do pet godina zatvora ako bude proglašen krivim (EPA)

Bivši slovački premijer Robert Fico, čelnik najveće stranke u zemlji, optužen je za rasizam zbog podrške krajnje desnom bivšem zastupniku koji je izgubio mjesto u parlamentu zbog rasističkih izjava, objavila je policija.

Vrhovni sud Slovačke je u septembru presudio da je Milan Mazurek iz krajnje desne Narodne stranke – Naša Slovačka (LSNS) počinio zločin u svojim izjavama o romskoj manjini, prenosi Hina.

Izrečena mu je novčana kazna te je, zbog presude, zakonski morao napustiti mjesto zastupnika.

Rome uporedio sa životinjama

Fico je objavio videoporuku podrške Mazureku, koji je ranije rekao da “antisocijalni Cigani nisu nikad učinili ništa za državu i nikad neće”, a romsku djecu je uporedio sa “životinjama u zoološkom vrtu”.

Ficu prijeti kazna od jedne do pet godina zatvora ako bude proglašen krivim za odobravanje zločina, klevetu nacije, rase i vjere, kao i za poticanje nacionalne, rasne i etničke mržnje, saopćila je policija.

“Milan Mazurek je samo rekao ono što cijela nacija misli. Ako osudite nekoga zbog istine, učinit ćete ga nacionalnim herojem”, kazao je Fico u svojoj poruci, objavljenoj na Facebook stranici u septembru.

Krajnje desni LSNS smatra se mogućim koalicijskim partnerom Ficove stranke Smer nakon parlamentarnih izbora 29. februara, jer je LSNS nedavno podržao niz Smerovih mjera u parlamentu.

Aktuelni premijer Peter Pellegrini iz Smera je odbacio mogućnost takve koalicije.

Ubistvo novinara prošle godine

Smer je socijaldemokratska, socijalno konzervativna stranka, koja gubi podršku otkako je 2018. godine ubijen novinar koji je istraživao povezanost između organiziranog kriminala i vlasti.

No, stranka je i dalje najpopularnija u Slovačkoj.

Fico je dao ostavku nakon masovnih protesta oko ubistva novinara, ali je njegova koalicija od tri stranke ostala na vlasti, a njega je zamijenio saveznik Pellegrini.

Prema podacima Ministarstva rada i Ujedinjenih naroda, u Slovačkoj, koja broji 5,4 miliona stanovnika, 2013. godine je bilo oko 400.000 Roma.

Izvor: Agencije