Bivši škotski čelnik uhapšen i optužen

Alex Salmond
Salmondu se pripisuje promoviranje škotske nezavisnosti od Ujedinjenog Kraljevstva do rekordnih nivoa (EPA)

Bivši prvi ministar Škotske Alex Salmond uhićen je, izvijestio je BBC, dok mediji javljaju kako se treba u četvrtak pojaviti na sudu.

Škotska policija na medijske je napise priopćila kako mogu potvrditi da je 64-godišnji muškarac uhićen i optužen te je podneseno izvješće i pokrenuta sudska procedura.

Policija nije otkrila identitet muškarca.

Odbacio optužbe

Čelnik koji je zagovarao neovisnost Škotske uhićen je i optužen u istrazi optužbi za seksualni prijestup, prenosi agencija AFP, pozivajući se na policijske izvore.

Alex Salmond je do 2014. vodio škotsku nacionalnu stranku (SNP).

Bivšem nacionalističkom čelniku koji je doveo Škotsku na prag neovisnosti 2014., na teret se stavljaju događaji iz 2013. tijekom njegova mandata predsjednika pokrajinske vlade (2007.–2014.).

Prema škotskim medijima, prijavljen je za seksualne napade koji su se odvijali u službenoj rezidenciji škotskih premijera.

Salmond je odlučno odbacio te optužbe. 

Zagovornik nezavisnosti Škotske

Vodio je škotsku vladu sedam godina, do 2014., i pripisuje mu se pomoć u promoviranju škotske neovisnosti od Ujedinjenog Kraljevstva do rekordnih razina u vrijeme referendumske kampanje 2014.

U kolovozu je rekao da odlazi iz SNP-a kako ne bi naštetio stranci.

Nicola Sturgeon, koja ga je naslijedila na čelu škotske vlade i SNP-a, istaknula je da je jako tužna zbog odlaska prijatelja i mentora tijekom tri desetljeća, ali da razumije njegovu odluku.

Nekoliko tjedana nakon pobjede “ne” na referendumu o neovisnosti Škotske, čiji je bio glavni zagovarač, Salmond je u studenom 2014. odlučio podnijeti ostavku na dužnost škotskog premijera.

Izvor: Al Jazeera i agencije