Bivši šef policije Makedonije ponovo u pritvoru

U neredima u Sobranju 27. aprila 2017. godine je povrijeđen i Zoran Zaev (EPA)

Bivši direktor makedonskog Biroa za javnu sigurnost Mitko Čavkov, optužen u predmetu koji se odnosi na događaje u Sobranju od 27. aprila, pritvoren je zbog rizika da napusti zemlju, saopćeno je iz javnog tužilaštva.

“Tužilaštvo je zatražilo od suda da izda nalog o pritvoru zbog rizika od napuštanja zemlje u cilju izbjegavanja krivične odgovornosti. Optuženi se tereti u slučaju iz 27. aprila, u kojem će presuda biti donijeta na narednom ročištu, koje je već zakazano”, navodi se u saopćenju za medije, prenosi makedonska agencija MIA.

Kulminacija protesta

Kulminacija protesta demonstranata desila se 27. aprila 2017. godine, kada je za predsjednika Sobranja izabran Talat Xhaferi, prenosi Tanjug.

Demonstranti su tada upali u parlament, gdje su mnoge prostorije demolirane, a više poslanika vlasti fizički je napadnuto i povrijeđeno, među kojima je bio i Zoran Zaev, današnji predsjednik Vlade Sjeverne Makedonije.

Tada je policija privela više osumnjičenih lica, među kojima se nalazio i bivši ministar unutrašnjih poslova Mitko Čavkov.

Izvor: Agencije