Bivši šef Nissana pušten iz pritvora uz kauciju devet miliona dolara

Ako Ghosn bude osuđen po svim tačkama optužnice, prijeti mu do 15 godina zatvora (EPA)

Bivši šef japanske automobilske kompanije Nissan Carlos Ghosn pušten je u srijedu iz pritvora nakon što je položio kauciju u iznosu devet miliona dolara.

Okružni sud u Tokiju saopćio je da je Ghosn položio milijardu jena (devet miliona dolara) kaucije, među najvišim kaucijama ikad u Japanu, nakon što je taj sud dan ranije odobrio njegov zahtjev da poslije gotovo četiri mjeseca pritvora bude pušten, podsjeća agencija Reuters.

Ranije u utorak automobil iz Ambasade Francuske u Tokiju, čije Ghosn ima državljanstvo, stigao je u pritvorsku jedinicu, koju su nadlijetali helikopteri medijskih kuća.

Stotine novinara, fotografa i televizijskih ekipa okupile su se ispred tog objekta, od kojih su mnogi tu proveli čitavu noć kako bi osigurali dobru poziciju.

Ghosnu, koji je i bivši direktor Renaulta i Mitsubishija, odobrena je kaucija nakon što je pružio uvjeravanja da će ostati u Tokiju, predati pasoš svom advokatu i biti podrvgnut strogom nadzoru.

Zabrana korištenja interneta

Pristao je na postavljanje kamera na ulazu i izlazu svoje kuće, zabranu korištenja interneta, kao i slanja ili primanja poruka.

Također mu je zabranjena komunikacija sa svim akterima uključenim u slučaj, a pristup računaru dozvoljen mu je samo u advokatovom uredu.

Suočen je s optužbama za ozbiljnu zloupotrebu položaja i neprijavljivanje kompenzacije u iznosu otprilike 82 miliona dolara u periodu od desetak godina.

Ako bude osuđen po svim tačkama optužnice, prijeti mu do 15 godina zatvora, saopćilo je tužilaštvo.

Ghosn je uhapšen 19. novembra prošle godine pod optužbom za falsificiranje finansijskih izvještaja, podsjeća AP, te dodaje da je on više puta negirao optužbe.

Izvor: Agencije