Bivši šef FBI-ja tvrdi da se raspravljalo o smjeni Trumpa

Andrew McCabe je preuzeo vodstvo Federalnog istražnog biroa nakon što je 9. maja 2017. smijenjen njegov šef James Comey (EPA)

Bivši privremeni šef američkog Federalnog istražnog biroa – FBI Andrew McCabe je otkrio u razgovoru objavljenom u četvrtak da su se nakon što je Donald Trump smijenio njegovog prethodnika bojali za rusku istragu i da se razgovaralo o smjeni predsjednika.

McCabe je preuzeo vodstvo FBI-ja nakon što je 9. maja 2017. godine smijenjen njegov šef James Comey, prenosi Hina.

“Sutradan sam sreo ekipu koja je istraživala ruski predmet”, povjerio je McCabe kanalu CBS o istrazi o mogućem dosluhu Moskve i Trumpove ekipe za kampanju 2016. godine.

‘Htio sam učvrstiti rusku istragu’

“Bio sam zabrinut, htio sam učvrstiti rusku istragu, tako da je ne bi mogli izbrisati i zatvoriti ako mene premjeste ili otpuste”, dodao je McCabe, koji je otpušten iz FBI-ja u martu 2018. godine.

Novinaru Scottu Pelleyu, koji je s njim razgovarao, McCabe je potvrdio da su dužnosnici Ministarstva pravosuđa i FBI-ja razmatrali mogućnost da se pozovu na 25. amandman Ustava kako bi smijenili Trumpa.

Prema tom amandmanu, vlada može izjaviti da predsjednik nije sposoban obavljati funkcije, pa ga zamjenjuje potpredsjednik.

Nekoliko medija je prenijelo da su se u Ministarstvu pravosuđa o tome vodili razgovori u proljeće 2017. godine, ali to nije nikada bilo potvrđeno.

Pelley prenosi da je McCabe izjavio u razgovoru da su brojali koliko bi članova vlade podržalo tu akciju.

Trumpove uvrede na Twitteru

Tokom tih sastanaka razmišljalo se o opremanju dugog čovjeka Ministarstva pravosuđa Roda Rosensteina kako bi mogao snimati predsjednikove razgovore.

Predsjednik Trump je na te izjave kratko reagirao na Twitteru: “Osramoćeni privremeni šef FBI-ja Andrew McCabe se predstavlja kao siroti mali anđeo, a imao je veliku ulogu u ruskoj obmani.”

McCabeov razgovor za CBS je prvi razgovor s novinarima nakon što je otpušten.

Izvor: Agencije