Bivši saradnik Trajkovskog rival Ivanovu

Aktuelni predsjednik Makedonije Gjorge Ivanov (VMRO-DPMNE) za novi mandat u drugom krugu predsjedničkih izbora takmiči se sa kandidatom Socijaldemokratskog saveza (SDSM) Stevom Pendarovskim. Opozicijski kandidat u ovom krugu računa na glasove neopredijeljenih birača.

„Ako se partija odvoji od države, što nije bio slučaj u prvom krugu, moje šanse su dosta velike, realne“, kazao je Pendarovski, te istakao kako ne sumnja i to da država dobije predsjednika koji će brinuti o svim građanima, Makedoncima i Albancima. Politički model od kojeg, kaže, ne odstupa.

„Ja ostajem ovdje da se borim za taj model građanske Makedonije. Svako će biti što želi u etničkom i religijskom smislu. Svako će glasati za onu političku partiju koju želi“, ističe kandidat SDSM-a.

Državni stav

S tom porukom njegovi aktivisti dijele promotivni materijal na terenu. U drugom krugu treba nadoknaditi 123.000 glasova manjka iz prvog.

Nada se kako će to uspjeti  pozivanjem na političko jedinstvo kada se govori o platformi za rješenje pitanja imena Makedonije – spora koji nikako da se riješi sa Grčkom, više od 20 godina.

„Mi moramo napraviti državni stav, do koje linije moramo ići, a da ne ugrozimo makedonski nacionalni identitet“, kaže Pendarovski.

Nacionalni identitet država izgrađuje i velikim spomenicima u Skoplju. U kampanji, priznaje Pendarovski, možda se trebao više fokusirati na temu ekonomije i trošenja novca iz budžeta.

„Niko ne zna ko su ti ljudi u koje istresamo novce u spomenike. Niko ne priča o najvećem problemu, ekonomiji, ekonomiji i samo ekonomiji“, smatra nekadašnji saradnik Borisa Trajkovskog,  predsjednika Makedonije koji je stradao u avionskoj nesreći 2004. godine.

Pendarovski je i bivši portparol makedonske policije u vrijeme oružanog sukoba 2001. između Makedonaca i Albanaca.

Profesor je političkih nauka. Kaže da mu, iako je kandidat opozicionih socijaldemokrata, stranački interes i partijska stega nisu na prvom mjestu.

Glasačka mašinerija

„U makedonskoj javnosti, Stevo Pendarovski je donedavno bio poznat kao uticajan analitičar. No, kao nova figura na političkoj sceni, postao je predmet političke analize“, javlja iz Skoplja reporter Al Jazeere Boris Gagić.

Analitičar Petar Arsovski kaže kako je odvažno je „kada se suprostavite glasačkoj mašineriji vladajućeg VMRO-a“, koja na svakim izborima do sada broji stabilnih 420.000 birača.

„U tom smislu, Stevo Pendarovski je najbolji kandidat koji je opozicija izmislila. To nije dovoljno. Opozicija nema dovoljno integracijskog elementa, efikasnosti u mašineriji“, dodaje.

Politički iskorak za SDSM, sa osvojenih 326.000 glasova u prvom krugu, napravio je Pendarovski, koji u susret drugom krugu odlazi uvjeren kako politička utakmica još nije riješena.

Izvor: Al Jazeera