Bivši prvi obavještajac Afganistana vodi pregovore s talibanima

Predsjednik Afganistana najavio je da će početkom mirovnih pregovora biti oslobođeno preostalih 5.000 zatvorenika (AP)

Afganistanska Vlada imenovala je 21-člano vijeće koje će voditi direktne mirovne pregovore s talibanskim pokretom.

Na čelu vijeća je bivši šef obavještajne službe te zemlje Mohammed Masoum Sanekzai, javlja Anadolija.

Specijalni izaslanik afganistanskog predsjednika i ministar za uspostavu mira u toj zemlji Abdul Salam Tahimi izjavio je da će vijeće tokom pregovora zastupati opće interese naroda i države.

Kazao je kako u Kabulu vjeruju da će pregovarački tim uspješno završiti zadatak.

U srijedu su delegacije afganistanske Vlade i talibana videokonferencijskim putem razgovarali o tehničkim detaljima razmjene zarobljenika.

U pregovore su uključeni specijalni izaslanik SAD-a Zalmy Khalilzad, izaslanik Katara Mutlaq al-Qahtani i šef delegacije Međunarodnog komiteta Crvenog križa (ICRC) Juan Pedro Schaerer.

Potpisan ‘histortijski sporazum’

Predsjednik Afganistana je 14. marta potpisao dekret o oslobađanju 1.500 talibanskih zatvorenika, a najavio je da će s početkom mirovnih pregovora biti oslobođeno preostalih 5.000 zatvorenika, i to u sedmičnim kontingentima od po 1.500.

Historijski “Sporazum o uspostavi mira u Afganistanu” su 29. februara u Dohi potpisali Khalilzad i jedan od osnivača talibanskog pokreta, mula Abdul Ghani Baradar.

Sporazum predviđa početak mirovnog procesa u Afganistanu, kojim bi trebao biti okončan 19-godišnji konflikt i najduži rat u kojem je SAD učestvovao.

Uporedo s tim, delegacije SAD-a i Vlade Afganistana potpisale su zajedničku deklaraciju u kojoj se navodi da će SAD početi povlačiti svoje snage iz Afganistana i smanjiti broj vojnika u toj zemlji sa 13.000 na 8.600 u roku od 135 dana.

Povlačenje svih američkih i savezničkih snaga iz Afganistana predviđeno je u narednih četrnaest mjeseci, ali to će ovisiti o tome da li će talibanski pokret poštovati svoje obaveze preuzete novim sporazumom.

Izvor: Agencije