Oglasi

Bivši premijer: Putin izmjenom Ustava želi povećati svoju moć

Mihail Kasjanov kritizirao je prijedlog izmjena Ustava, koje je najavio predsjednik Rusije, kome mandat istječe 2024.
Vladimir PutinAnalitičari smatraju da Putin priprema teren kako bi zadržao utjecaj nakon isteka mandataEPA - Arhiva

Ruski oporbeni političar i bivši premijer Mihail Kasjanov kritizirao je prijedlog izmjena Ustava, koje je najavio predsjednik Vladimir Putin, kojim se, kako kaže, nastoji povećati moć dugogodišnjeg aktualnog čelnika. 

"Postoje 22 amandmana. Dva su tzv. socijalna. Ostalih 20 povezano je s jednom stvari – jačanjem predsjedničke moći", rekao je Kasjanov, premijer Rusije od 2000. do 2004, radiju Echo of Moscow.

Putin, koji je na vlasti kao predsjednik ili premijer dva desetljeća, predložio je niz amandmana tijekom govora o stanju nacije prošlog mjeseca, rekavši kako je potrebna reforma Ustava.

Neke izmjene uključuju jačanje ovlasti premijera i savjetodavnog Državnog vijeća, što je potaknulo nagađanja da bi Putin mogao razmišljati o premještaju na bilo koji od tih položaja po završetku predsjedničkog mandata za četiri godine.

Jačanje funkcija 'naklapanja'

Kasjanov, čelnik oporbene Stranke narodne slobode, kaže da su prijedlozi za jačanje tih funkcija samo "naklapanja", a da im je prava namjera jačanje Putinova autoriteta.

Ruski predsjednik rekao je u utorak da svojim novim prijedlozima ustavnih promjena ne želi "produljiti svoju vladavinu", s obzirom na to da mu 2024. istječe mandat.

Putin je u siječnju predložio niz ustavnih promjena, koje bi povećale ulogu parlamenta u imenovanju premijera, neke ovlasti predsjednika i osnažile ulogu Državnog vijeća, koje je zasad savjetodavno tijelo.

Reforma je potaknula pitanja o njegovoj budućnosti, s obzirom na to da je na vlasti od 1999.

"Amandmane koje sam predložio jednostavno diktira život. Uvjerio sam se, obnašajući dužnost predsjednika države i vlade, da neke stvari ne funkcioniraju kako bi trebale", kazao je Putin tijekom susreta s predstavnicima civilnog društva, kako je prenijela Hina od ruskih medija.

Putin 'priprema teren'

"Zato sam to predložio, a ne da bih produljio svoju vladavinu", dodao je.

"Treba li produljiti vladavinu aktualnog predsjednika? Ne mislim tako", rekao je Putin.

Ne može se ponovno kandidirati za predsjednika 2024. jer Ustav dopušta samo dva uzastopna mandata.

Konačno usvajanje njegova prijedloga očekuje se za nešto više od tri mjeseca.

Potreban je i referendum, no datum još nije poznat.

Mnogi analitičari smatraju da Putin time priprema teren za razdoblje nakon 2024., ostavljajući si maksimalno otvorena vrata kako bi zadržao utjecaj.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.