Bivši premijer Malezije promijenio imidž uoči suđenja

Zbog očeve reputacije, Najibov politički uspon je bio osiguran, postao je najmlađi član federalnog parlamenta, a na državnom nivou - najmlađi premijer (Reuters)

Piše: Kate Mayberry

Dok je bio premijer, Najiba Razaka su često optuživali da nije bio u dodiru sa životima običnih građana.

Međutim, sada, kada više nije na vlasti i kada se suočava sa mnogim krivičnim optužbama u slučaju velikog skandala povezanog sa malezijskim državnim investicionim fondom 1MDB, čini se da se Najib želi prikazati kao čovjek iz naroda. 

Više ne nosi italijanska odijela sa pažljivo odabranom kravatom i džepnu maramicu. Njegova supruga, Rosmah Mansor, u skrojenoj tradicionalnoj svilenoj odjeći sa nakitom od dijamanata, ne može se više vidjeti. 

Ovih dana, Najib se u sportskoj odjeći druži sa mladim motoristima, vozeći se na zadnjem sjedištu mopeda. 

Svaki momenat on dijeli na društvenim mjrežama uz slogan ‘Apa malu bossku?’ (Čega se stidjeti šefe?). 

Ovo se dešava u momentu kada se tužilaštvo priprema iznijeti slučaj protiv Najiba na Visokom sudu u Kuala Lumpuru u utorak, kada će prvi put malezijski lider biti na optuženičkoj klupi zbog mnogih optužbi, uključujući pranje novca, mito i zloupotrebu moći. 

Ministarstvo pravde SAD-a navelo je da 4,5 milijardi dolara nestalo iz Fonda 1MDB za finansiranje mnogih stvari – od luksuznih apartmana i skupog nakita pa do holivudskog fima Vuk sa Wall Streeta. Dio sredstava iz fonda, kojeg je Najib osnovao 2009, navodno je završio na ličnom računu bivšeg premijera.  

“To je zapravo klasični populizam”, kaže Meredith Weiss, stručnjakinja za politike Južnoistočne Azije na Univerzitetu Albany u New Yorku koja redovno putuje u Maleziju, o novom izgledu Najiba. 

“To je takav kontrast u odnosu na vrijeme prije izbora. To je pokušaj da bude cool. Prije, to je bio imidž veličanstvenog bogataša.”

‘Nezanje i osveta’

Korupcija povezana sa 1MDB bio je jedan od razloga za šok na izborima u maju 2018, na kojima je opozicionar Pakatan Harapan ušao u vladu – što je bio prvi poraz za Najibovu stranku, Ujedinjenu malajsku nacionalnu organizaciju (UNMO) i Nacionalnu koaliciju Barisan u šest decenija. 

Građani Malezije s nevjericom su gledali kada je prošle godine policija iz nekretnina koje se povezuju sa Najibom i njegovom porodicom iznosila kolica puna dizajnerskih torbi, kese s novcem i skupi nakit. 

Istražioci su kasnije otkrili da je zaplijenjena roba bila vrijedna 273 miliona dolara. Bilo je potrebno 22 ljudi, šest mašina za brojenje i tri dana da se izbroji sav novac koji je pronađen u 26 različitih valuta. Najib je negirao sve optužbe protiv njega. 

U intervjuu za Al Jazeeru prošle godine, rekao je da nije bio svjestan šta se dešavalo u Fondu, iako je, kao premijer zemlje, postavljao odbor i savjetnike, a njegov ministar finansija je bio ovlašten da potpisuje velike finansijske transakcije. 

U pjesmi koju je objavio na društvenim mrežama u januaru, optužio je vladu da širi laži i želi osvetu. 

“Najibova odbrana i strategija će uglavnom biti pravljenje da ništa ne zna te da se radi o osveti”, kaže Asrul Hadi Abdullah Sani, politički analitičar iz Kuala Lumpura.

Politička karijera

Rođen u julu 1953. u ruralnom mjestu Kuala Lipis kada je Malezija još bila britanska kolonija, Najib je bio prvo dijete Abdul Razaka Husseina, čovjeka koji će postati drugi premijer nezavisne zemlje. Njegov ujak će postati treći premijer. 

Kao mnogu djecu elite, poslali su ga u inostranstvo kao tinejdžera, gdje je prvo išao na Koledž Malvern, jednu od najskupljih britanskih privatnih škola, a kasnije je upisao studije industrijske ekonomije na Univerzitetu Nottingham. 

Međutim, 1976. godine Rezak je umro i Najib je ušao u politiku, zauzimajući očevo mjesto u Pekanu, malom mjestu u kojem su bila sjedišta banaka. 

Zbog očeve reputacije, Najibov politički uspon je bio osiguran, postao je najmlađi član federalnog parlamenta, a na državnom nivou – najmlađi premijer. 

“Ušao je u politiku veoma mlad – uradio je mnogo toga kao premijer iako je bio najmlađi, a mnogi ljudi su ga voljeli. Ljudima se sviđao, iamo je veoma dobar PR, nema sumnje”, kaže Saifuddin Abdullah, koji je radio sa Najibom u UMNO-u i vladi prije nego što je dao ostavku 2015. 

“Ovo je osoba koja je u politici od 23 godine”, kaže Oh Ei Sun, politički analitičar koji je radio sa Najibom kada je prvi put postao premijer. 

Nakon što je jedno vrijeme bio ministar obrazovanja i ministar odbrane, Najib je postao zamjenik premijera 2004. Premijer je opet postao pet godina kasnije, obećavajući ekonomski i politički razvoj Malezije. 

Njegov plan je uključivao da razvije ekonomiju van prirodnih resursa u područjima kao što su ekologija i tehnologija. Politički, fokus je bio na uklanjanju represivnih zakona koji su dozvoljavali pritvor bez suđenja i jačanju demokratije. 

Za Saifuddina, to je bilo obećanje o transformaciji koje je privuklo njegovu pažnju. “Činilo se kao da govori sve prave stvari”, rekao je za Al Jazeeru. 

Najibov urbani stil učinio ga je popularnim na međunarodnoj sceni, te su on i Rosmah često putovali – družeći se sa liderima na Generalnoj skupštini UN-a, igrajući golf sa Barackom Obamom. 

Međutim, na domaćem terenu podrška vladajućoj partiji nastavila je padati. Na izborima 2013, koalicija je izgubila prvi put. 

Dok je program reforme stao, porezi na robu i usluge zaustavili su podršku za Najibovu vladu – međutim, za njega je slijedio još veći izazov. 

Korupcijski skandal

Prilikom pokretanja Fonda 2009. godine, saudijska naftna kompanija PetroSaudi je predstavila 1MDB kao investiciju vrijednu više milijardi dolara i sredstva kojima je cilj da se pokrenu nove industrije što bi otvorilo nova radna mjesta.

Poslije su postojali i dogovori vrijedni više milijardi dolara sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima kako bi se razvili ogromni naftni i plinski projekti. 

Međutim, počele su se pojavljivati sumnje u strategije Fonda, a kritičari su ukazivali na rastući dug, postavljajući pitanja o sudbini sredstava koja su se ranije prikupljala. 

Također su postojala i otvorena pitanja o Najibovom posinku, Rizi Azizi, te kako je skupio novac za snimanje Vuka sa Wall Streeta, filma iz 2013. o finansijskim spletkama u kojem je glumio Leonardo di Caprio. 

Sumnje su se također pojavile i u vezi sa mladim malezijskim finansijerom, ljubiteljom zabava, koji se često mogao vidjeti sa Rizom a čije se ime u filmu navodi kao Jho Low. Tretnutno se ne zna gdje se on nalazi. 

Kako se priča razvijala, a pritisak rastao, Najib je pokrenuo istragu. Međutim, tada je došlo do iznenađujućeg obrata. Blog Sarawak Report i Wall Street Journal objavili su da je stotine miliona dolara položeno na lični račun Najiba kratko prije izbora 2013. godine. 

Najib je porekao da je ikada dobio novac “za lične ciljeve”, rekavši da je to bila donacija saudijskog princa koju je vratio. 

Međutim, u julu 2015, Najib je iznenadio Maleziju otpustivši glavnog državnog tužioca koji je vodio istragu o fondu te smjenivši glavne ministre koji su ga ispitivali o tome šta se dogodilo sa sredstvima. 

The Edge, lokalni medij koji često objavljivao priče o Fondu, suspendiran je na tri mjeseca, dok je pristup Sarawak Reportu i drugim kritičnim izvorima blokiran. 

Opozicijski političari koji su izrazili zabrinutost zbog fonda nisu mogli napustiti zemlju a kritičari su bili optuženi prema zakonu koji je Najib ranije obećao promijeniti. 

“Njegovo ponašanje se može opisati na način da je učvrstio vlast na račun vladajuće elite. Onda se pojavio korupcijski skandal koji mu je ostavio malo prostora za  manevrisanje”, kaže Lee Morgenbesser sa Univerziteta Griffith iz Australije. 

Najib je govorio da nije bio svjestan šta se dešava sa Fondom. U intervjuu za Al Jazeeru, u oktobru prošle godine, rekao je da je ponosan na ono što je uradio kao premijer. 

“Postojao je napredak u zemlji. Bilo je više bogatstva u zemlji kada sam otišao, tako da sam ponosan na ono što sam postigao kao premijer.”

Najib se suočava sa približno 40 optužbi a Rosmah sa približno 20. Sa žalbama, slučaj bi mogao trajati godinama. 

Izvor: Al Jazeera