Oglasi

Bivši premijer Izraela traži ostavku Netanyahua

Ehud Barak pozvao šefa izraelske Vlade da odstupi ako je imao veze sa skandalom o korupciji.
Netanyahu lako može da izgubi podršku u javnostiAP - Arhiva

Bivši premijer Izraela Ehud Barak, zbog optužbi za mito i korupciju, pozvao je sadašnjeg šefa izraelske Vlade Benjamina Netanyahua da podnese ostavku, javlja agencija Anadolija.

Izraelski list Haaretz javio je kako je Barak putem društvene mreže Twitter, nakon što su se pojavili glasovni zapisi o tome kako je Netanyahu imao veze sa korupcijom, izrazio svoje mišljenje o novonastaloj situaciji.

„Ovo je šokantna situacija. Nije moguće da Bibi (Netanyahu) nastavi obavljati funkciju premijera“, napisao je Barak.

Izraelski medij je naveo kako su snimci koji su se pojavili dali nove dokaze u vezi sa povezanošću izraelskog premijera i korupcije.

Prema Haaretzu, Netanyahu je razgovarao sa poslovnim čovjekom koji traži određene privilegije. Izraelski list je i ranije isticao kako je Netanyahu primio poklone i druge vrste mita u visini nekoliko stotina hiljada dolara i kako je do ispitivanja došlo zbog izjava američkog biznismena Ronalda Laudera.

Primio poklone

Netanyahua je policija u Izraelu u četvrtak ispitala po drugi put.

Ranije je iz policije saopćeno kako je „izraelska policija ispitala premijera Benjamina Netanyahua zbog sumnje da je primio poklone od biznismena“. U saopćenju je istaknuto kako je ispitivanje trajalo tri sata i da ne mogu dati više informacija.

Televizija Kanal 2 navela je kako su razlog ispitivanja tvrdnje da je Netanyahu primio mito od dva biznismena, od kojih je jedan Izraelac, a drugi je strani državljanin.

Izraelsko tužilaštvo je u novembru donijelo odluku o pokretanju postupka zbog navoda o mitu i korupciji poznatog pod nazivom „Skandal Podmornica“, a u kojem je bilo pominjano i ime izraelskog premijera.

Izvor: Agencije