Bivši premijer Izraela Olmert kriv za prevaru

Olmert je prije nekoliko godina bio nadomak historijskog mirovnog dogovora s Palestincima (AP)

Bivši izraelski premijer Ehud Olmert proglašen je u ponedjeljak krivim za prevaru i iznevjeravanje povjerenja u ponovnom suđenju za korupciju, tri godine nakon što je oslobođen tih optužbi, prenose agencije.

To je posljednje poglavlje u priči o čovjeku koji je prije nekoliko godina bio nadomak historijskog mirovnog dogovora s Palestincima, navodi AP.

Presudu je jutros izrekao jerusalemski Okružni sud. Olmertovi advokati su najavili da će se žaliti.

Prošle godine Olmert je osuđen na šest godina zatvora zbog primanja 160.000 dolara mita u slučaju posla s nekretninama dok je bio gradonačelnik Jerusalema. U toku je njegova žalba na presudu koju je podnio Vrhovnom sudu.

Olmert, centristički političar koji je stekao ugled u inozemstvu zbog pokušaja postizanja mira s Palestincima, opovrgao je bilo kakvu krivicu u slučaju stambenog kompleksa Holyland i drugim optužbama za korupciju zbog kojih je morao podnijeti ostavku na mjesto izraelskog premijera.

Olmert je 2012. godine oslobođen optužbi, uključujući da je primao novac u kešu u kovertama od Morrisa Talanskog, pristalice iz Sjedinjenih Američkih Država, prije nego što je bio premijer. Ta presuda se smatrala velikom pobjedom za Olmerta.

Snimci razgovora

Međutim, bivša šefica njegovog kabineta Shula Zaken je kasnije svjedočila i predstavila snimke razgovora s Olmertom, koji su poslužili kao dokaz da je primao novac, zbog čega je organizirano ponovno suđenje, navodi agencija AP.

Sudsko vijeće je zaključilo da je Olmert koristio novac u privatne svrhe, a da to nije prijavio.

Izraelski mediji navode kako su audiosnimci koje je snimila Zaken i o kojima je svjedočila otkrili da ju je Olmert uvjerio da ne svjedoči u prvom suđenju.

Novac je navodno čuvan u sefu Olmertovog pomoćnika i advokata Urija Messera.

Tokom prvobitnog ispitivanja, Olmert je porekao da je primao novac od tog biznismena, ali je kasnije priznao u sudu, mada je rekao da je novac bio korišten u dozvoljene političke svrhe.

U fokusu ponovljenog suđenja bilo je svjedočenje Zaken i snimci koje je osigurala, a odnose se i na 30.000 dolara koje je ona dobijala od Olmerta svake godine.

Ostavka 2008.

Olmert je dugo godina bio političar. Zastupnik je postao još 1973. godine kao član konzervativnog Likuda.

Godine 1993. postao je gradonačelnik Jerusalema, da bi deset godina kasnije bio vicepremijer u Vladi premijera Ariela Sharona.

Iz Likuda izlazi 2005. godine kako bi osnovao centrističku partiju Kadima sa Sharonom. Početkom naredne godine postao je vršilac dužnosti premijera, jer je Sharon doživio moždani udar.

U martu iste godine Likud pobjeđuje na izborima, a u julu Olmert vodi jednomjesečni rat protiv Hezbollaha u Libanu.

Sljedeće, 2007. godine, pokrenuo je mirovne pregovore sa Palestincima, a 2008. daje ostavku zbog optužbi za korupciju. Njegov odlazak sa političke scene otvorio je put Benjaminu Netanyahuu da dođe na vlast.

Od tada su pregovori s Palestincima u blokadi.

Izvor: Agencije