Bivši premijer Italije osniva novu centrističku stranku

Renzi: 'Odlučio sam napustiti PD i zajedno s drugima izgraditi novi dom za drugačije vođenje politike' (EPA)

Nekadašnji premijer Italije Matteo Renzi napustio je danas vladajuću Demokratsku stranku (PD) kako bi osnovao novu centrističku stranku, što je rizičan potez koji dodatno slabi ionako klimavu Vladu demokrata i Pokreta Pet zvijezda (M5S), prenosi agencija Beta pozivajući se na AP.

Renzi je odlazak objavio na Facebooku i Twitteru nakon što je u intervjuu za list La Repubblica objasnio iznenadni potez.

“Odlučio sam napustiti PD i zajedno s drugima izgraditi novi dom za drugačije vođenje politike”, napisao je na društvenim mrežama, prenose mediji, među kojima i britanski Guardian.

Nekadašnji premijer nedavno se vratio u centar italijanske politike, koristeći utjecaj u Parlamentu kako bi izgurao koalicijski dogovor demokrata i njihovih nekadašnjih neprijatelja M5S u posljednjem pokušaju da se izbjegnu prijevremeni izbori i izvjesni trijumf desničarske Lige Mattea Salvinija.

Niska popularnost

Politički analitičari kažu da je Renzijev nagli zaokret uhvatio protivnike nespremne, ali i da će teško doprinijeti povećanju njegove veoma niske popularnosti.

U razgovoru za La Repubblicu rekao je da je PD sada hrpa raznih frakcija.

“Bojim se da neću moći odgovoriti na Salvinijevu agresiju i tešku kohabitaciju s M5S”, kazao je Renzi, dodavši da želi poraziti Salvinijev populizam i da će se njegovoj novoj grupaciji pridružiti 30-ak zastupnika.

Demokratska stranka ima 111 mandata u Donjem domu Parlamenta i 51 zastupnika u Senatu.

Izvor: Agencije