Bivši predstavnici u BiH upozoravaju na opasnosti promjena granica na Kosovu

Paddy Ashdown, Christian Schwarz-Schilling i Carl Bildt uputili su pismo Federiki Mogherini (Ilustracija)

Trojica bivših visokih međunarodnih predstavnika u Bosni i Hercegovini upozorili su u pismu upućenom evropskoj šefici diplomatije Federici Mogherini kako bi podrška promjeni granica između Srbije i Kosova mogla dovesti do konflikata i imati destabilizirajući utjecaj, te ojačati zahtjeve za prekrajanjem granica na Balkanu, ponajviše zahtjeve za podjelom BiH.

„Nema sumnje da se takvim dogovorom riskiraju trenutni dogovori kao što je onaj u Makedoniji, potkopava jedinstvo države kao što je BiH, ohrabruju oni koji priželjkuju razmjenu teritorija na drugim mjestima kao što je Ukrajina i vjerojatno će dovesti do egzodusa manjina iz njihovih trenutačnih prebivališta“, navodi se u otvorenom pismu Carla Bildta, Paddyja Ashdowna i Christiana Schwarz-Schillinga.

Oni su pozvali visoku predstavnicu za vanjske poslove i sigurnost Evropske unije da odbaci takve prijedloge, uoči skorih razgovora predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i Kosova Hashima Thacija koji bi mogli uključiti i „korekciju granica“ kao mogućnost rješenja prijepora dviju država.

Najopasniji presedan za BiH

Pojasnili su kako bi takav presedan bio najopasniji za jedinstvo Bosne i Hercegovine.

„Dovoljno dobro poznajemo situaciju u BiH da znamo da će takav korak samo dodatno pomoći onima koji žele podijeliti državu, onima koji pozivaju na povratak na stanje prije Dejtonskog sporazuma, što će poništiti sve na čemu smo mi i naši partneri u BiH radili u protekla dva desetljeća“, tvrde švedski, njemački i britanski diplomate.

Prihvatanje promjena granica, dodaju, bilo bi suprotno načelima Evropske unije o čemu uči i historija po kojoj se održiv mir može postići samo u višenacionalnim zajednicama, a ne u uspostavi granica kako bi se stvorile jednonacionalne zajednice.

„Ukratko, mislimo kako će se podjele i konflikti na Balkanu najprije vratiti kroz politiku koju trenutačno podržavaju pojedini političari. Stoga vas pozivamo da što hitnije odbacite ovakve prijedloge“, navedeno je u pismu visokoj predstavnici EU-a.

Izvor: Agencije