Bivši predsjednik Sudana optužen za korupciju

Vojska je svrgnula i uhapsila Bashira 11. aprila nakon četveromjesečnih uličnih protesta protiv njegove 30-godišnje vladavine i zadržala ga u zatvoru na sjeveru Kartuma (EPA)

Bivši sudanski predsjednik Omar al-Bashir optužen je u nedjelju za kaznena djela povezana s korupcijom, u prvom pojavljivanju u javnosti nakon što je svrgnut s vlasti u aprilu.

Noseći tradicionalnu bijelu haljinu i turban, odvezli su ga u tužiteljstvo u Kartumu, rekli su svjedoci za Reuters.

Izgledom gotovo jednak kao i u vrijeme dok je bio na vlasti, 75-godišnji Bashir je žustro izašao iz vozila i krenuo prema zgradi, a  pritom se smješkao i razgovarao sa stražarima.

Nekoliko minuta poslije izašao je mrkog izraza lica nakon što su tužitelji pročitali optužbe s kojima se suočava, prenosi Hina.

Optužbe tužiteljstva

“Tužiteljstvo ga je optužilo za posjedovanje strane valute, prihvatanje darova u neslužbene svrhe”, rekao je novinarima tužitelj Alaa al-Din Abdallah.

Bashir je mogao odgovoriti na optužbe, dodao je tužitelj. Njegovi advokati nisu htjeli odgovarati na novinarska pitanja.

Vojska je svrgnula i uhapsila Bashira 11. aprila nakon četveromjesečnih uličnih protesta protiv njegove 30-godišnje vladavine i zadržala ga u zatvoru na sjeveru Kartuma.

Protiv Bashira je Međunarodni kazneni sud (ICC) podignuo optužnicu za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti zbog rata u sudanskoj pokrajini Darfuru. Međutim, pošto je vojska svrgnula Bashira odbacila je mogućnost da će ga izručiti ICC-u te je rekla da će mu se suditi u Sudanu.

Izvor: Agencije