Bivši predsjednik se predao brazilskoj policiji

Lula da Silva služit će zatvorsku kaznu od 12 godina i mjesec dana jer je primio luksuzni stan na obali mora (EPA)

Bivši brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva u subotu se predao policiji, završavajući jednodnevno odgađanje izvršenja 12-godišnje zatvorske kazne zbog korupcije.

U policijskoj pratnji Lula je sletio u južni grad Curitiba, gdje je prošle godine bio i osuđen, te je odveden u komandu federalne policije zbog služenja kazne.

Demonstranti koji su podržavali Lula sukobili su se s policijom van zidova zgrade.

Službenici su upotrijebili dimne bombe, suzavac i gumene metke kako bi rastjerali mnoštvo.

U ranijim govorima većoj grupi pobornika njegove Radničke stranke ispred zgrade sindikata u Sao Paulu, brazilski prvi predsjednik iz radničke klase ustrajao je na svojoj nevinosti.

Luksuzni stan na obali mora

Kazao je da će se predati, iako je svoju presudu za korupciju nazvao političkom.

“Ja ću se pridržavati naloga”, rekao je okupljenima.

“Nisam iznad zakona. Da nisam vjerovao u zakon, ne bih osnovao političku stranku, već bih počeo revoluciju”, rekao je Lula.

Ikona brazilske ljevice, koji uoči predsjedničkih izbora u oktobru ima najveću podršku birača, služit će zatvorsku kaznu od 12 godina i mjesec dana jer je primio luksuzni stan na obali mora od građevinske kompanije u zamjenu za pogodnosti pri javnoj nabavi.

Bivši predsjednik (2003-10) optužbe grčevito negira, pozivajući se na manjak dokaza i zavjeru kako ne bi osvojio i treći mandat, osam godina nakon što je vlast napustio s rekordnom stopom popularnosti.

Izvor: Agencije