Bivši predsjednik Brazila pušten iz zatvora

Lula je osuđen na osam godina i 10 mjeseci, nakon što je proglašen krivim za uzimanje mita od građevinskih firmi (Reuters)

Brazilski sudija je u petak naredio oslobađanje iz zatvora bivšeg predsjednika ove južnoameričke države Luiza Inacija Lule da Silve, navodi se u sudskom dokumentu, a nešto kasnije je objavljeno kako je nekadašnji lider Brazila izašao iz zatvora.

Ovo se dešava nakon presude Vrhovnog suda kojim se okončava obavezno zatvaranje zatvorenika ako izgube na prvom žalbenom procesu.

Federalna policija mora “hitno” realizirati naredbu od petka, navodi se u naredbi koja je potom i izvršena.

Lula je zatvoren 2018. godine na osam godina i 10 mjeseci, nakon što je proglašen krivim za uzimanje mita od građevinskih firmi kojima je, zauzvrat, davao ugovore s vladom.

Kontraverzna odluka Vrhovnog suda od četvrtka mogla bi biti od koristi velikom broju zatvorenika visokog profila, kao i hiljadama drugih zatvorenika.

Moro: Veliki korak unazad

Analitičari smatraju kako mogućnost služenja zatvora odmah nako gubitka prve žalbe ohrabruje osumnjičenike da dogovore sporazume s tužiteljima, dajući im informacije koje su pomogle otkrivanju najveće korupcijske sheme u historiji Brazila.

Brazilski ministar pravde Sergio Moro u petak je kazao kako treba poštivati odluku Vrhovnog suda.

Moro, koji je bio sudija koji je osudio Lulu prije imenovanja za ministra u vladi predsjednika Jaira Bolsonara, upozoravao je prije odluke suda da bi ukidanje presude bio veliki korak nazad za borbu protiv korupcije.

Lula, brazilski prvi predsjednik iz radničke klase, služio je kao šef države od 2003. do 2010. godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije