Bivši posmatrač: Misija u Siriji je farsa

Susret šefa posmatračke misije al-Dabija i sirijskog ministra vanjskih poslova Moallema (EPA)

Bivši posmatrač Arapske lige u Siriji je ocijenio je posmatračku misiju u toj zemlji kao “farsu”. U međuvremenu, Vijeće sigurnosti UN saopćilo je da se broj ubijenih demonstranata povećao nakon dolaska posmatrača.

Anwar Malek govori o situaciji u Siriji

Anwar Malek, alžirski posmatrač Arapske lige koji je bio dio tima, rekao je za Al Jazeeru da je podnio ostavku zbog onoga što je vidio, ocijenivši da je misija propala.

“Ono što sam vidio je humanitarna katastrofa. Režim nije počinio samo jedan zločin, već niz zločina protiv svojeg naroda”, rekao je.

“Snajperisti na svakom mjestu pucaju po civilima. U Siriji ljude otimaju, a zatvorenike muče i ne puštaju na slobodu.”

On je rekao da snage sigurnosti nisu povukle tenkove s ulica, već ih samo sakrili i ponovo vratili kada su posmatrači otišli.

UN: Sirija nastavlja s ubijanjem

Četiristo ljudi ubijeno je u Siriji od početka misije promatrača Arapske lige 26. decembra, rekao je u utorak pomoćnik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija B. Lynn Pascoe.

Pascoe je iznio taj podatak tokom sastanka 15 zemlja članica Vijeća sigurnosti o Siriji.

Kodami: U Siriji nema napretka od početka revolucije [AFP]

Čelična pesnica

U dvosatnom govoru Assad je osudio strane države, koji drži odgovornima za proteste protiv njegovog režima i najavio da će se njegova vlada žestoko suprotstaviti “teroristima”.

U tom je govoru Assad istaknuo da je uspostava sigurnosti “apsolutni prioritet”.

Kodami je također kritizirala najave reformi o kojima je govorio predsjednik, poput najave referenduma u martu o novom ustavu.

“Čuli smo puno govora o reformama, ali ništa o napretku od početka revolucije prije 11 mjeseci”, istaknula je.

Predstavnica SNC-a je navela da Assadov govor predstavlja prekid s Arapskom ligom.

Provođenje mirovnog sporazuma

Promatračka misija Arapske lige pokušava procijeniti da li predsjednik Bashar al-Assad provodi mirovni sporazum kojim bi se okončalo višemjesečno krvoproliće u toj zemlji.

“Naša sljedeća etapa je brzo obraćanje Vijeću sigurnosti UN-a s arapskim zemljama koje su sada uvjerene da taj režim nije surađivao tijekom misije”, rekla je Kodmani.

Arapska liga se u nedjelju izjasnila za nastavak i jačanje njene promatračke misije u Siriji, unatoč kritikama zbog toga što misija nije zaustavila obračun vlasti s oporbom.

Assad je kritizirao Arapsku ligu i optužio tu regionalnu organizaciju da ne štiti arapske interese.

Izvor: Agencije