Bivši oficir CIA-e: Saudijska priča je ‘budalasta’

Saudijska Arabija i SAD imaju dogovore o prodaji naoružanja "teške" 110 milijardi dolara (EPA)

Bivši obavještajni oficir američke Centralne obavještajne agencije CIA Glenn Carle za Al Jazeeru je kazao kako „apsurdnost propadajućih priča prikrivanja“ izazivaju smijeh svima onima koji posvećuju pažnju tim pričama.

Posljednji saudijski istup, prema kojem je nestali novinar Jamal Khashoggi ubijen tokom borbe za zvaničnicima u saudijskom konzulatu u Istanbulu, samo izaziva žestoku ljutnju, dodaje Carle.

„Treba zamisliti kako je čovjek sa 59, 60 godina ušao u konzulat i izazvao borbu sa 15 nasilnika? To ne ide, sva ta priča je budalasta“, ističe sagovornik Al Jazeere.

Carle je dodao kako su istupi američkog predsjednika Donalda Trumpa koji potvrđuju da vjeruje saudijskim navodima dešavanja iz Istanbula „glupi i uvredljivi“, ali i „karakteristični“.

„Trump očito prihvata šta god Saudijci kažu ‘kako bi sačuvao odnose'“, zaključio je on.

Senator traži oštru kaznu

Carle je reagirao na istup Trumpa koji je naveo kako saudijsko objašnjenje šta se desilo Khashoggiju smatra kredibilnim.

„Rano je, nismo završili našu reviziju istrage, ali… Mislim da je ovo veoma važan prvi korak“, istakao je.

Američki lider je naveo kako bi sankcije Saudijskoj Arabiji „mogle biti“ nešto što bi mogao razmotriti, ali „prerano je reći“ kako će SAD odgovoriti.

Istakao je kako ne želi otkazati ugovore o oružju sa Saudijcima vrijedne više milijardi dolara.

„Volio bih, ako će biti neki oblik sankcija ili čega već što mi odredimo, ako išta… da kao odmazdu ne koristimo otkazivanje posao vrijedan 110 milijardi dolara koji znači 600.000 poslova“, rekao je Trump.

Na to je odgovorio republikanski senator Rand Paul: „Trebali bi obustaviti sve vojne prodaje, pomoć i saradnju odmah. Djelovanje Saudijske Arabije mora biti jako kažnjeno“.

Izvor: Al Jazeera i agencije