Bivši ministar odbrane novi predsjednik Šri Lanke

Gotabaya Rajapaksa
Rajapaksa je nadzirao vojnu kampanju protiv tamilskih pobunjenika, što je dovelo do njihovog konačnog poraza prije 10 godina (EPA)

Oporbeni kandidat i bivši ministar obrane Šri Lanke, Gotabaya Rajapaksa proglašen je u nedjelju pobjednikom predsjedničkih izbora, obećavajući da će zaštititi zemlju od terorističkih prijetnji nakon bombaških napada na Uskrs ove godine, prenosi Hina.

Rajapaksa, koji će u ponedjeljak prisegnuti u drevnom budističkom hramu, novi je u nizu nacionalističkih vođa koji su pobijedili na izborima na valu nezadovoljstva i strahova većinskih zajednica.

U prvoj izjavi nakon pobjede nad kandidatom vladajuće stranke Sajithom Premadasom, ministrom stanovanja u sadašnjoj vladi, pomirljivo je poručio da će biti vođa svih građana zemlje, njih 22 milijuna, neovisno o njihovim etničkim i vjerskim identitetima.

Nadzirao kampanju protiv tamilskih pobunjenika

Izborno povjerenstvo objavilo je da je osvojio 52,25 posto glasova na izborima održanim u subotu, dok je njegov glavni suparnik osvojio 41,99 posto.

Birači od novog predsjednika očekuju da oživi gospodarstvo koje je doživjelo najveći pad u zadnjih 15 godina, potaknut krizom u turističkom sektoru nakon bombaških napada 21. travnja u kojima je poginulo više od 250 ljudi.

Rajapaksa (70) je mlađi brat bivšeg predsjednika Mahinde Rajapakse, koji je bio na vlasti od 2005. do 2015.

Bio je ministar obrane za vrijeme vladavine svojeg brata i nadzirao je vojnu kampanju protiv tamilskih pobunjenika, što je dovelo do njihova konačnog poraza 2009.

Smatra ga se bližim Kini nego Premadasu.

Optužbe za kršenje ljudskih prava

Kina je uložila milijarde dolara u izgradnju luka, autocesta i elektrana na Šri Lanki, strateški važnom otoku u Indijskom oceanu.

No, Šri Lanka se zbog toga jako zadužila.

Ministar financija Mangala Samaraweera i još dvojica ministara podnijeli su u nedjelju ostavke nakon poraza kandidata vladajuće stranke.

Tamilski politički vođe jako se protive Rajapaksi, kojeg se optužuje za česta kršenja ljudskih prava civila u posljednjim fazama rata protiv separatista, što on niječe.

Izvor: Agencije